Inbrotten ökar på nytt

Förra året var ett rekordlågt antal inbrott, inte bara i Kungsbacka kommun utan även i resten av landet. Men hittills i år har redan 112 inbrott anmälts.

Förra året drabbades Kungsbacka endast av 77 stycken, vilket nästan är en halvering av de antal som varit åren innan.

– Det hade förmodligen bland annat att göra med att vi hade väldigt hårda gränskontroller. De som reste hit för att begå inbrott hade det inte lika lätt. Dessutom var vi väldigt framgångsrika i Kungsbacka och kunde ta fast flera lokala förmågor, säger Ann Rönnäng.

Vad berodde det på?

– Folk i Kungsbacka är väldigt engagerade och uppmärksamma. De tipsar oss och vissa gånger har vi haft flyt och råkat vara i närheten. På det sättet lyckades vi gripa ett antal inbrottstjuvar.

Ann Rönnäng beskriver fjolåret som ”exceptionellt bra” och en ”engångshändelse”. Inbrotten i år ser ut att kunna nå en ny rekordnivå åt andra hållet. Redan har 112 stycken inbrott skett och de flesta inträffar under oktober och november.

Läs mer: Pojkarna var ensamma hemma när tjuvarna slog till

Polisen i Kungsbacka har ingen lokal brottsplatsutredare längre, teknikerna samlas i en central enhet. Men alla patruller är utbildade i och har möjlighet att säkra spår på plats, skoavtryck, brytspår och DNA. Om något sticker ut finns möjlighet att skicka efter en tekniker.

– Inbrott är högprioriterat, vi försöker åka på de flesta och man kan se på anmälningarna att vi är på nästan alla. Det är undantagsfall att vi inte kommer. Men liv och hälsa går före i prioriteringsordningen, säger Ann Rönnäng.

Allt fler väljer att gå med i Grannsamverkan, ett projekt som haft positiv effekt på inbrotten i Kungsbacka. Ann Rönnäng hoppas att allt fler ska haka på.

– Fördelen med att vara med i Grannsamverkan är att man får tillgång till all information som vi skickar ut. En del undrar varför vi skickar ut info om inbrott som redan begåtts, men det finns en tanke med det. Ser man att det skett ett inbrott på en speciell väg så kanske man kommer att tänka på något annorlunda man sett just där. Vi har fått in flera tips den vägen. Alla pusselbitar har ett värde för oss, säger Ann Rönnäng.

Det allra bästa är om polisen kan få bilder på folk som normalt inte brukar röra sig inom ett område. Men Ann Rönnäng förstår problematiken med att fotografera.

– Då kan man alltid skriva ner hur vederbörande rör sig och hur de är klädda och ge informationen till oss i efterhand.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA

Antal anmälda inbrott i villa och lägenhet i Kungsbacka kommun:

2012: 135.

2013: 171.

2014: 117.

2015: 140.

2016: 77.

2017 (till 4/10): 112.

70 procent av alla inbrott sker under september-mars. Oktober-november är de tyngsta månaderna.

Vallda är den ort som hittills klarat sig bäst i år. Endast ett inbrott har skett där.

Onsala har haft det tyngst med många inbrott.