Bekymrad och arg. Clas Rosander (MP) är upprörd över politikens utveckling i Kungsbacka. Partiet krävde ökad insyn i fastighetsaffärer, men fick nej. Foto: Tobias Sandblom

Ilska över hemliga markaffärer

Miljöpartiet krävde ökad konkurrens när kommunen säljer tomter. Och att man säger nej till höjda löner för kommunalråden. Men de fick ge sig på båda.

– Det är en skrämmande lydnad som råder inom politiken i Kungsbacka

Politikernas löner i Kungsbacka har varit en het potatis de senaste veckorna. Ett förslag på en höjning skulle ge kommunalråden högre lön än både kollegorna i Göteborg och riksdagsmännen. Förslaget blev ett beslut under tisdagens kommunfullmäktige. Socialdemokraterna röstade nej. Miljöpartiet var också mot och ansåg underlaget var för bristfälligt.

– Om jag berättade vad den här höjningen av politikernas arvoden skulle kosta, är ni intresserade då? Skulle ni tro mig? Eller bryr ni er inte? frågade Clas Rosander från talarstolen.

För Kungsbacka-Posten utvecklar han sin ståndpunkt:

– Att höja arvodena kostar kommunen 2,5-3 miljoner kronor. I alla andra fall ska vi snåla så mycket som möjligt, men här får det tydligen kosta. Jag tycker det är oerhört märkligt. Beslutande politiker verkar vara helt ointresserade att ta fram fakta på vad det verkligen kostar, säger Clas Rosander.

Han tillägger:

– Det är märkligt att lilla Miljöpartiet ska vara det parti som tar mest ansvar i kommunen. Jag tycker det är skrämmande.

Ifjol blev det känt att moderaternas toppnamn Peter Söderberg fick köpa mark i Särö utan att det gått ut på anbud. Det fick många att reagera.

Miljöpartiet skrev en motion där man krävde ökad konkurrensutsättning när det gäller försäljning av kommunal mark, att det ska lämnas anbud.

Från talarstolen sa Losman:

– Hade någon frågat mig när jag kandiderade till fullmäktige för fyra år sedan, att jag skulle stå här och argumentera för konkurrensutsättning och att vara rädd om skattebetalarnas pengar och att stävja korruption, så hade jag inte trott att det var riktigt nödvändigt.

Men även här fick MP ge sig. I kommunens riktlinjer vid försäljning av mark finns inget krav på ökad öppenhet eller transparens.

– Det blir barockt när vi som det lilla partiet ska stå upp för ökad konkurrens, i en moderatstyrd kommun som Kungsbacka. Det var bara Vänsterpartiet som stod bakom oss, vilket gör det ännu mer tragikomiskt, säger Clas Rosander.

Han säger sig vara bekymrad över utvecklingen av politiken i Kungsbacka, med dessa två beslut i färskt minne.

– Tyvärr är det alldeles för många politiker som tjänar på detta för att det ska bli ett annat beslut. Det måste finnas en balans i hur vi beslutar. Vi kan inte ena stunden snåla och sedan inte berätta hur vi tänker när vi höjer politikernas arvoden. Jag är bekymrad över den lydnad som råder inom politiken i Kungsbacka. Många vågar inte säga vad de tycker och det blir ingen dynamik.

För en tid sedan gick Axel Storckenfeldt (M) ut och ville att politikerna i Kungsbacka skulle ha ännu högre arvoden.

– Att kommunalråden får det är förkastligt. Men vi har en brist på politiker som fortfarande arbetar. De förlorar pengar på att engagera sig politiskt. Så kan vi inte ha det. Jag har precis blivit pensionär, men när jag arbetade och tog ledigt från skolan förlorade jag pengar på det, säger Clas Rosander.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar