Ikhana vill erövra världen med sin musik. Foto: Olle Kirchmeier

Ikhana vill sprida sin zebrafunk över världen

I våras släppte Ikhana sitt första album. Nu har hon tagits ut i en internationell musiksatsning och drömmer om att nå ut i världen med sin musik.

Ikhana, eller Lisa Town som hon egentligen heter, kallar sin musik för zebrafunk och nu har hon alltså blivit utvald att ingå i den internationella musikplattformen Red Bull Sound Select.

Den har som syfte att lyfta och uppmärksamma nya musikaliska förmågor över hela världen.

– Det känns skitkul och jag är superstolt, det är ett kvitto på att det jag gör är bra. Vi gjorde en spelning i Stockholm för några veckor sedan och det var jättekul. Bara att få se mitt namn på samma affisch som en av mina stora idoler, Lady Leshurr, och stå på samma scen som henne var stort, säger Lisa Town.

27-åringen från Kungsbacka sköter hela kedjan själv när hon skapar musik, från idé till färdig produkt.

– Jag är inte bara sångare, utan löser allting själv, producerar, mixar och spelar in själv. Det är många som inte fattat det. Jag gillar allt jag gör, det är alltid skitkul att stå på scen och få direkt respons, man får ett ansikte på publiken och alla känslor. Samtidigt är det väldigt roligt att skapa musik och producera, allt går hand i hand.

Hennes första album, Zebrelli, kom ut i april och lovordades av kritiker.

– Det var första skivan men definitivt inte sista. Jag har fått grym respons på den och så länge man gör sin grej brukar det bli bra.

Turnerar med sambon

Under tre års tid har Lisa Town turnerat med sin sambo, som även är hennes dj. Men mycket av tiden läggs just nu också i studion.

– Jag gör nytt material och försöker utvecklas där. Sedan är det mycket spelningar och sånt hela tiden, det rullar på. Det är väldigt roligt att vara ute och det dyker upp så mycket bonusgrejer på vägen, man vet aldrig vilka oväntade saker som kommer att hända.

Inte igenkänd i Kungsbacka

Lisa Town jobbar näst intill heltid med musik. Men trots att hon turnerat i flera år och även spelade på Way out West i somras, är det få i hennes hemstad som känner igen henne för musiken.

– Här i Kungsbacka är det nästan ingen som känner igen mig, jag blir mer igenkänd i Stockholm. Jag började lite bakvänt och lyckades nästla in mig i branschen först, men nu börjar folk lyssna mer på mig och mer och förstå vem jag är.

Hon hymlar inte med att det är ut i världen hon vill med sin karriär.

– Alla ska veta mitt namn och de som inte vet ska skämmas. Jag har bara en sak i huvudet, att utvecklas som producent, sångare och låtskrivare. Sverige är en bra start för mig, men jag längtar ut från det här landet, branschen är inte så stor här.

Ikhana, var kommer ditt artistnamn från?

– Jag såg en dokumentär om Nasa på Discovery channel som handlade om ett nytt superplan som bland annat kan flyga utan pilot och som hette Ikhana. Jag skrev ner namnet i telefonen och sen när jag skulle ta ett artistnamn hittade jag det. Det är viktigt vad man sätter för namn på saker, det här handlar om att vara självgående och det har hjälpt mig. Hemma pratar vi om Ikhana som en tredje person, det är ganska skönt att få lite distans.

Malin Heidenfors

malin.heidenfors@otv.se 0300-519 72

Relaterade artiklar
Fler artiklar