Hon blir Hallands nya landshövding

Hennes motto är att ett jämställt samhälle är bättre för alla. Nu välkomnas gotlänningen Brittis Benzler till Halland, som ny landshövding.

Med över 20 års erfarenhet av politiskt ledarskap har det blivit dags för Brittis Benzler att flytta från Gotland till Halland. 62-åringen har nämligen blivit utsett till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Hallands län.

– Jag är stolt och glad över att ha fått förtroendet och ser fram emot att påbörja mitt nya uppdrag, säger Brittis Benzler i ett pressmeddelande.

Till vardags arbetar hon med stöd till personer med funktionsvariation, men har varit tjänstledig den här mandatperioden för att vara regionråd.

– Det fortsätter jag gärna med. Jag gillar att försöka förändra och tror att politik är ett bra redskap för det. Jag är väldigt engagerad i utvecklingsfrågor, som färjetrafiken, vägpriser och landsbygdsutveckling. Barn och ungas uppväxtvillkor tycker jag också är otroligt viktigt, alla alla barn ska få goda förutsättningar att forma sina liv. Ett jämställt samhälle är bättre för alla, är mitt motto, säger hon på Vänsterpartiet Gotlands sajt.

Nyheten tillkännagavs under fredagen och första juni börjar Benzlers uppdrag i Halland. Det kommer löpa fram till och med december 2023.

Idag sitter Jörgen Peters som tillförordnad landshövding. I juni går han tillbaka till sin roll som länsråd.

– Jag är glad att regeringen utsett Brittis Benzler som ny landshövding i Halland och ser fram emot att få arbeta med henne.

Landshövdingen utses av regeringen och ska fungera som en företrädare i länet. En viktig uppgift för Benzler blir att samordna den statliga verksamheten i Halland.

– Brittis Benzler är en kompetent politiker med erfarenhet av politik på kommunal och regional nivå. Hennes erfarenhet som förtroendevald kommer att bidra till utvecklingen av länsstyrelsen i Hallands län och till utvecklingen av länet, säger civilminister Lena Micko i pressmeddelandet.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se