Ett 90-tal detaljplaner förbereds samtidigt i stadshuset, när byggtrycket fortsätter att vara högt i kommunen. Arkivfoto

Högtryck för bygg-boomen

I stadshuset arbetar man just nu med ett 90-tal detaljplaner, samtidigt. Mycket mer än så klarar kommunen inte av med nuvarande bemanning.

– Vi måste prioritera, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Byggboomen i Kungsbacka innebär att det just nu planeras för en lång rad projekt som ska se dagens ljus under de kommande åren. Bara i centrala Kungsbacka planeras drygt ett 30-tal byggen. Det handlar om allt från nya kvarter i Söderstaden och ny simhall, till gångbroar och översvämningsskydd i Kolla. Utöver det finns stora planer i nästan samtliga kommundelar, från Anneberg i norr till Åsa och Frillesås i söder.

Men högtrycket börjar kännas, medger kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg (M).

– Vi jobbar just nu med ett 90-tal detaljplaner på en gång. Vi tvingas prioritera, vi har bara en viss mängd personal, och de hinner inte göra allt, konstaterar han.

Det stora byggtrycket ska ses i ljuset av kommunfullmäktiges beslut att öka det årliga bostadsbyggandet, från 500 till cirka 800 nya bostäder om året. Det togs efter den stora flyktingvågen 2015, då bostadsbristen blev alarmerande tydlig. I stadshuset finns numera intern dokumentation, en ”produktionsplan”, för de mest prioriterade områdena.

– Samhällsbyggnad är alltid en avvägning. Men det innebär att vi helt enkelt inte kan säga ja till alla som frågar, de får återkomma en annan gång, säger Hans Forsberg.

Läs mer: Ny personal behövs för att klara byggboom

Voxlöv kan få 2 600 bostäder

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar