Hög debatt om slopad P-skiva

P-skivan försvinner från innerstaden. Det både upprör och applåderas. En av anledningarna till att den skaffas undan beror på ett missbruk hos användarna.

– Synd att några förstör för många, säger Björn Jensen.

Han åker in till Kungsbacka ett par gånger i veckan. Dels för att göra ärenden som att träna och att gå till tandläkaren.

– Som pensionär har jag kunnat göra det när jag vill och efter mina förutsättningar. Parkeringen på två timmar med P-skiva har varit en väldigt bra service, säger Björn Jensen, som bor i Onsala.

En av anledningarna till att den nu ser ut att få stryka på foten är att somliga fuskar med den. De ställer helt enkelt fram tiden efter att två timmar har gått.

– Det har jag sett själv flera gånger, jättetråkigt. En del rullar fram några centimeter, en del bara flyttar bilen. Två timmar är egentligen en ganska lång tid och det måste ha varit väldigt bra för handlarna i staden, säger Björn Jensen.

Istället för två timmar med P-skiva kommer man att kunna stå gratis i 30 minuter i centrala Kungsbacka. Efter att Kungsbacka-Posten skrev om det nya förslaget, som förväntas klubbas igenom på tekniknämndens möte i april, blev det stor debatt på nätet.

Henrik Olsson är före detta innerstadschef i Kungsbacka. Han har nu samma roll i Falkenberg, men bor kvar i Kungsbacka.

– I alla förändringar finns det både vinnare och förlorare, så även i detta fall. Det har funnits viss kritik från handlare om att två timmar har varit för lång tid, säger Henrik Olsson.

Han berättar att redan när han var centrumledare i Kungsbacka fanns det blandade känslor om P-skivan hos handlarna.

– Parkeringar på 30 minuter påverkar en del verksamheter positivt, de kommer att få ett ökat flöde av kunder eftersom fler bilar kommer att vara i omlopp i innerstaden. När det gäller shopping och besök hos frisören exempelvis så kan det bli negativt med kortare P-tid.

Henrik Olsson brukar skilja ärendehandel och shoppingparkering åt. Ärendehandel kan vara att hämta en snabb kaffe på kaféet. Shopping innebär en längre ställtid.

– I Kungsbacka innerstad har vi väldigt lite av shoppingparkering, då kan man också parkera längre bort. Det viktigaste är att det är gratis att parkera i centrum. I Falkenberg kostar det faktiskt pengar och det är något vi inom näringslivet arbetar hårt med, säger Henrik Olsson.

Läs även: Så blir de nya P-reglerna i Kungsbacka

Tyck till: Vad tycker du om de nya P-reglerna i Kungsbacka?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Så blir avgifterna

Innerstaden (Lindens torg, Hamntorget, Badhusparken): 06-22, max fyra timmar, 5 kr/timme (söndagar 1 kr/timme). 22-06, ingen tidsreglering, 1 kr/timme.

Innerstaden (utmed gatorna): 06-22, 30 min gratis. 22-06, ingen tidsreglering, 1 kr/timme.

Randen av innerstaden (Ejdern och Aranäs): 06-22, max fyra timmar, 2kr/timme. 22-06, ingen tidsreglering, 1 kr/timme.

Inlag, Hede västra: 06-22, 2 kr/timme. 22-06, 1kr/timme. Max 24 timmar på vardagar, 48 timmar på helger).

Bostadsområde: 06-22 2 kr/timme (max 24 timmar). 22-06: ingen tidsreglering, 1 kr/timme. Helger samma avgift, men med max 48 timmar.