Hittade flygande bläckfisk i Frillesås

I förra veckan hittade Maria Yderstedt Rödholm en bläckfisk vid en strand i Frillesås. Det visade sig vara en ovanlig gäst, en flygande bläckfisk som hittat upp till Kungsbackakusten.

Det var i onsdags förra veckan som Maria Yderstedt Rödholm vid en morgonpromenad tillsammans med sin man upptäckte något ovanligt längs Vallervik i Frillesås, som Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

– Jag såg att det låg något alldeles vid stranden. Jag sa att det måste vara en bläckfisk. Min man trodde först inte att det var det men när vi gick närmare såg vi att det var en bläckfisk, säger Maria Yderstedt Rödholm.

Hon säger att den inte verkade vara helt frisk, men ändå vid liv och de försökte putta ut den från stranden igen. Men hon tror inte att den överlevde.

– Efter en stund kom det några barn som lade den i en hink. Jag tror att de använde den som krabbmat.

Att det var något ovanligt som de hittat förstod hon, men kanske inte hur ovanligt. Kennet Lundin är marinbiolog och museiintendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och efter att han sett bilder på hennes fynd konstaterar han att det är en flygande bläckfisk.

– De är jätteovanligt. Det var en som flöt i land i Onsala i januari förra året och troligtvis en som sågs i Sydkoster förförra helgen, men annars är det väldigt ovanligt här, säger han.

Däremot finns det gott om dem på norska västkusten. Hur den flygande bläckfisken hamnat här är dock oklart.

– Jag tror att det kommit in ett stim med flygbläckfiskar runt västkusten, men varför kan man bara spekulera om. Kanske beror det på strömmarna, eller på grund av att det är så varmt.

Flygbläckfiskarna kan bli runt 1,5 meter långa, men den som hittades i Frillesås uppskattar Maria Yderstedt Rödholm till mellan 25 och 30 centimeter. Arten kan, som namnet antyder, faktiskt flyga upp ur vattnet.

– De tar sats som med en jetdrift. De fyller manteln med vatten och får fart. Japanska forskare har klockat flygande bläckfiskar som finns i Stilla havet. De är mindre och lättare än varianten som finns här, men de mätte att de flög elva meter per sekund.

Han berättar att det främst är på natten som bläckfiskarna hoppar ur vattnet för att ta sig fram snabbt.

– Jag tycker att det är jättehäftigt att den synts till i Frillesås. Folk får gärna ha utsikt om det kan synas till fler, vi tar gärna mot observationer för att se om vi kan hitta något mönster i det.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se