Hela världen plockar skräp i helgen

För första gången genomförs skräpplockardagen över hela Sverige precis som i 150 andra länder. Under lördagen uppmanar därför stiftelsen Håll Sverige rent att allmänheten går ut och plockar med dem.

World cleanup day, som det kallas internationellt, startade i Estland när 50 000 människor gick ihop för att plocka skräp tillsammans. Nu tio år senare har det spritt sig till mer än 150 länder och miljontals människor har varit med och plockat skräp den 15 september varje år.

Ett arrangemang under våren visade bland annat att varje steg du tar efter stränder på Bohuskusten riskerar du att kliva på 120 skräpföremål. Siffran fick de fram när de samlade ihop 12 780 skräpföremål i olika storlekar på en hundra meter lång strandsträcka i maj tidigare i år.

Det handlar främst om plast som naturen har svårt att bryta ner.

– Skräp i havet är en av vår tids stora miljökatastrofer. Nu är det dags att sätta stopp. Nu är början på något nytt, det är här och nu vi tillsammans stoppar nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

De som vill delta kan bland annat ladda ner deras skräpapp som heter Skrappen. Där går att starta evenemang och registrera hur mycket skräp du plockat. 

Andra initiativ under dagen står Sjöräddningssällskapet för. De är ute vid fyra stationer och plockar skräp på stränder efter Bohuskusten från Bua Halland i söder till Strömstad i norr.  

Den hårdplast som de samlar in ska i slutändan bli optimistjollar som byggs av Chalmers tekniska högskola i projektet Optimist för havet. 

Läs mer: Plastskräp ska bli optimistjollar

– Plasten är en förlorad resurs och vi vill visa att om den bara kommer in i rätt återvinningssystem går den att använda, säger Jessica Nauckhoff som är projektledare för Optimist för havet.

Björn Alm