De drygt 700 pendelplatserna i Hede tar slut redan tidigt på morgonen. Arkivfoto.

Hede pendelparkering slår i taket

Trots utbyggnaden räcker Hede pendelparkering inte till. Platserna tar slut redan på morgonen och nu rasar pendlare som lappats efter fulparkeringar för att hinna med tåget.

På Kungsbacka kommuns Facebook-sida är kritiken stenhård, efter att pendlare som ställt sig på gräset runt pendelparkeringen har fått p-böter. ”Att åka ut och lappa dom bilarna är så vansinnigt futtigt. Ungefär lika futtig som parkeringen på Hede”, skriver en resenär.

En annan menar att kommunen borde ha förståelse för omständigheterna. ”Att lappa folk som står riktigt illa är väl en sak men att ge böter där man under inga omständigheter står i vägen är något annat. Det skapar ju inget annat än irritation och det är något som ni bör se över omgående!”

Teknikförvaltningen, som sköter parkeringsövervakningen, är medveten om läget. Hede pendelparkering byggdes ut till drygt 700 platser så sent som 2014. Nu är den för liten.

– Det värsta är att nu har vi inte inte mer mark att bygga ut på, medger teknikförvaltningens Lars Björkman.

Att trycket ökat på Hede-parkeringen ökat beror inte bara på fler pendlare. Det kan också ha att göra med avgiftshöjningarna på p-platserna i centrum, anser teknikförvaltningen.

– Men att så många bilister skulle fly till Hede hade vi inte räknat med, säger Lars Björkman.

Så vart ska pendlarna ta vägen, om de vill slippa fulparkera och få p-böter?

– Det är alltid ett dilemma för p-vakterna, om man ska tillåta att folk parkerar på gräset, eller om de ska lappas. Det enda råd jag kan ge om platserna är slut är att köra norrut till Anneberg, där finns det fortfarande platser, eller till Lindome. Ett annat alternativ är ju att parkera i centrum och betala, säger Lars Björkman.

Hede ska enligt planerna byggas ut med ett nytt stationshus. I förlängningen på det projektet finns också ett p-hus, men den satsningen ligger flera år framåt i tiden.

Tyck till: Hallå pendlare – vad gör du när Hede är fullbelagd?

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar