Dött lopp mellan S och SD

Moderaterna är fortsatt största parti i Kungsbacka. Men när det gäller andraplatsen blev det en rysare. Socialdemokraterna har flest procent, men de har samma antal fullmäktigemandat som Sverigedemokraterna. – Det är förstås roligt att vi går framåt, även om jag hade hoppats på ännu fler, säger Carita Boulwén (SD).

Rösterna i kommunvalet i Kungsbacka är snart färdigräknade. Moderaterna är fortsatt störst, men har tappat nästan tre procentenheter jämfört med förra valet.

Centern marscherar fram starkt.

– Absolut är vi glada, det är väldigt muntert. Det är en arbetsseger, vi har jobbat som ett lag, både i riket och i kommunen. Det är väldigt kul att fira detta ikväll, säger Fredrik Hansson.

De applåderas av Johan Tolinsson (S):

– Centerpartiet har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Socialdemokraterna är fortsatt näst största parti i Kungsbacka. Partiet minskar med 1,2 procentenheter och tappar ett mandat i fullmäktige. Därmed har både S och SD nio mandat var.

– Först såg det ut som att vi skulle ta ett mandat, men nu tappar vi alltså ett. Det är något som vi måste analysera. Jag kan konstatera att vi ökar i Anneberg och Älvsåker, där det brukar stå mellan oss och SD. Dessutom går vi fram på Onsalalandet, säger Tolinsson.

Moderaterna har 18 mandat och tappar därmed tre fullmäktigeledamöter. S har fortsatt tio, SD nio och Centern åtta. Sverigedemokraterna ökat givetvis, men inte alls så mycket i Kungsbacka som i riket.

Sverigedemokraternas Carita Boulwén är trots allt nöjd över resultatet, även om hon hoppats på fler mandat.

– Min förhoppning var ju att vi skulle fördubbla antalet mandat från förra valet då vi fick sex. Nu slutar vi på nio som det ser ut just nu innan poströsterna är räknade. Men det är förstås en seger det med och speglar också det vi känt i valrörelsen när vi mött folk på torget.

– Många har uttryckt en oro över att de inte känner igen sitt Kungsbacka längre och att de därför precis som på riksplanet velat ha till en politisk förändring. Nu får vi förhoppningsvis mer inflytande också lokalt att påverka den frågan.

Texten uppdateras.

Camilla Moestedt

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Texten uppdateras.

Så ser mandaten ut

M: 19 (-2).

KD: 4 (+2).

C: 8 (+1).

L: 6 (+-0).

KBABO: 2 (-1).

SD: 9 (+3).

MP: 2 (-2).

S: 9 (-1).

V: 2 (+-0).