Här springer vargen i Kungsbacka

TEXT+TV

Kevin, 11, och Oskar, 10, spejade ut genom fönstret hemma i Voxlöv – och fick se en varg. Det skedde mitt på blanka dagen i lördags förmiddag.

– Det känns fantastiskt kul att få uppleva detta, säger mamma Sara Hägerstrand, som fick allt på film.

Familjen Hägerstrand/Niklasson bor i Voxlöv i närheten av de centrala delarna av Kungsbacka. När de tittade ut på lördagsförmiddagen fick de se något högst ovanligt. Kevin var den som först fick syn på gråben.

– Barnen kom och sa att det var ett konstigt djur utanför, en hund. Men när jag kom dit såg jag att det bannemej inte var någon hund, jag förstod ganska snabbt att det var en varg. Den gick helt annorlunda jämfört med en hund, säger Sara Hägerstrand, som snabbade sig fram och filmade händelsen.

Vargen gick ganska obekymrat mitt på vägen där det inte är så värst många hus. Sara Hägerstrand trodde inte det var möjligt att hon såg en varg. Hon skickade klippet vidare till en bekant som är jägare. Denne skickade vidare klippet till länsstyrelsens expert – som kunde konstatera att det handlar om en lupus.

– Det var en liten chock att få uppleva en varg i verkligheten. Sådana har vi ju bara sett på djurparken, säger Sara Hägerstrand.

Martin Broberg på länsstyrelsen i Halland konstaterar att det handlar om en varg och att det är ovanligt med sådana i Kungsbacka.

− Denna typ av observationer av ensamma vargar har vi haft i Halland under många år. Vi brukar kalla dessa individer för vandringsvargar av just det skälet att de bara är på genomresa. Det finns ännu inget som tyder på att denna varg skulle bli stationär, säger Martin Broberg i ett pressmeddelande.

Är vargen farlig?

−  Vargen är ett av våra stora rovdjur och kan angripa både tamdjur och husdjur. Vi vill gärna att djurägare alltid är observanta och att de inhägnade som finns också är bra skick. För att hålla en varg ute är det viktigt med ett väl sträckt stängsel. Består stängslet av flera eltrådar ska det nedersta vara nära marken. Fårnät fungerar också bra om de ansluter mot marken. Betesfållor som är öppna mot vatten skyddar inte mot varg.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar