Här går mannen till knivattack

Här går mannen till attack mot apotekspersonalen. Beväpnad med kniv hotade han att hugga både dem och varuhusets vakter. 32-åringen kunde senare gripas av insatsstyrkan.

Den 32-årige mannen från Kungsbacka lider av ett förhållandevis långt narkotikamissbruk. Han har, med stöd av familjen, försökt att ta sig ur det. Innan rånet låg han på avgiftning på Varbergs sjukhus, men han skrev ut sig själv.

Den aktuella dagen, den 10 november, för lite drygt en månad sedan, var han hemma i pappans lägenhet i Kungsbacka. 36-åringen mådde dåligt, låg till sängs och var sedan rastlös. Plötsligt försvann han ur lägenheten. Efter ett tag gick pappan också ur lägenheten.

36-åringen hade begett sig till Kungsmässan. Han gick in på ett av apoteken och sa att han behövde hjälp. Klockan var då 16.45. Plötsligt slet han fram en kniv och rabblade upp namnen på de narkotikaklassade mediciner som han behövde.

På apoteket fanns 7-10 kunder, flera uppfattade situationen och blev livrädda. En ur personalen berättar i förhör att hon hann tänka ”Shit, kommer han att döda”.

Bara 20 sekunder senare kom vakterna. Mannen flydde då genom entré fyra i Kungsmässan, den som vetter mot kulturhuset Fyren. Väktarna lyckades få stopp på snurrentrén, så att mannen fastade mitt i den. Där såg flera personer hur han kastade i sig innehållet från pillerburkar som han fick med sig från Apoteket.

– Först var han sprattlig i benen, men efter att ha tagit tabletterna blev han fokuserad, som en superman, säger ett vittne.

36-åringen lyckades ta sig loss från snurrentrén, där flera ungdomar också hade fastnat, i en annan del av den. Vakterna försökte slå kniven ur handen på mannen och lyckades med det. Men mannen fick snabbt upp kniven igen och kunde försvinna från platsen. Själva rånet var över på sex minuter.

Vid bostaden mötte pappan sonen, som frågade om dörren till lägenheten var öppen. Pappan visste inte vad som hänt, men sonen försvann in i bostaden. Snabbt efteråt kom väktarna och därefter polisen.

36-åringen barrikaderade sig i bostaden och vägrade att komma ut. Han hotade att hugga alla som kom i närheten av honom och alla som försökte ta sig in i lägenheten.

Till slut kunde mannen ändå gripas med hjälp av polisens insatsstyrka. 36-åringen hade då tagit så många narkotikapreparat att han fick köras till akuten där han vårdades under polisbevakning.

Mannen åtalas nu för rån och försök till grov misshandel. Båda väktarna beskriver att de blev mycket rädda efter händelsen. En av dem är mycket rutinerad.

– Han hade huggit mig om han hade fått chansen. Det hade kunnat gå mycket illa, säger mannen i förhör.

Flera vittnen menar att mannen var ute efter att döda när han högg efter väktarna.

36-åringen erkänner rånet, men nekar till försök till grov misshandel eftersom han anser att han inte försökt skada någon. Mannen säger i förhör att han höll på att bli knäpp och inte hade sovit på tre dygn. Han säger i förhör att han känner jätteånger och förtjänar att straffas för det han har gjort.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se