Häng med på en spännande resa

Kungsbacka kan det vara något?

Det var frågan jag ställde mig för ett tag sedan. Anledningen var en förfrågan om jag kunde tänka mig att bli chefredaktör på Kungsbacka-Posten.

Och varför inte. Vilken spännande utmaning, att verka i en av landets mest expansiva kommuner och samtidigt en möjlighet att bekanta sig lite närmare med en ny region och nya människor.

Svaret blev alltså självklart ja.

Av det senare förstår ni säkert att det inte finns så mycket till fördjupande kunskaper om Kungsbacka. Har lite koll på sportfronten ur ett historiskt perspektiv. Spelade själv hockey mot såväl Hanhals som KBA67 när det begav sig. Men det var ett tag sedan. Har som gammal sportreporter även bevakat fotboll och handboll där lag från Kungsbacka stått för motståndet.

Är också relativt hemma när det gäller badplatser i norra Halland. Måste även säga att Kungsbacka innerstad är väldigt mycket trevligare än det inryck man kan få när man passerar förbi på E6:an. Väl värt ett besök.

Men ungefär där är det stopp. Kunskaperna när det gäller Kungsbacka är således klart begränsade. Det är bara att erkänna.

Men det är inte heller min primära uppgift.

När det gäller kännedom om trakten och lokala kontaktnät så vilar den biten i trygga händer hos våra rutinerade reportrar Mats H Ljungqvist och Tobias Sandblom.

Däremot kan jag tidning. Har jobbat i de flesta roller i över 30 år. Reporter, redigerare, redaktionschef och ansvarig utgivare. Och även suttit ett antal år i olika ledningsgrupper. Större delen i Alingsås, ett litet familjeägt mediehus som verkade i drygt 150 år. Senaste chefredaktören Bengt Michelsen satt för övrigt i Norra Hallands styrelse och var god vän med legendariske tidningschefen Karl-Arvid Andersson.

Men för ganska precis ett år sedan tvingades Alingsås Tidning begära sig i konkurs efter ett flertal år med ekonomiska bekymmer. Det är bara att konstatera, det går i princip inte att bedriva småskalig tidningsproduktion längre. Utvecklingen går enormt fort och det gäller att skapa samordningsfördelar där flera aktörer delar på alla overheadkostnader.

Därför kändes det väldigt tryggt när Stampen gick in och tog över Alingsås Tidnings konkursbo – och Ortstidningar i Väst, där Kungsbacka-Posten var och är en del. Stampen har påbörjat en resa som är väldigt spännande att vara med på. Numera pratar vi om att ”Riktig journalistik gör skillnad”. Och här passar Kungsbacka-Posten redan väldigt bra in i manualen. Vi ska granska, bevaka och förmedla. Innehållet ska beröra. Oavsett om det handlar om nätet eller printutgåvan.

Det finns en väldigt stark framtidstro och en ambition att vara bäst på lokala nyheter på alla de orter vi verkar. Därför kan ni förvänta er en satsning även i Kungsbacka. Stort tack till alla er som redan hoppat på tåget. Och varmt välkomna till alla övriga som vill vara med på resan.

CLAES SVENSSON

claes.svensson@kungsbackaposten.se