”Hallen ska sätta Kungsbacka på kartan”

Här är mannen som vill bygga en arenahall i Kungsbacka. Företagaren Fredrik Bergmann har med sig flera tunga entreprenörer på projektet, som Kungsbacka-Posten avslöjade.

– Den här hallen ska sätta Kungsbacka på kartan. Det ska inte inte vara någon skräphall, säger han.

Egentligen hade Fredrik Bergmann och hans kompanjoner tänkt ligga lågt med projektet om en arenahall i Kungsbacka. Men efter att nyheten kom ut i måndags valde Bergmann att berätta. Det lilla han kan.

– Vi vill inte säga för mycket eftersom det skulle kunna locka konkurrenter som vill göra samma sak, säger Fredrik Bergmann.

Han spelade själv fotboll i dåvarande KBI fram till junioråldern. Numer är han engagerad som ledare åt sina barn i Tölö IF.

Vilka är ni som vill bygga arenahallen?

– Det är jag och ett gäng till som vill göra detta, men jag kan inte yppa deras namn. De har inte byggt arenahallar tidigare, men har erfarenhet av andra saker som är nyttiga i det här projektet, säger Fredrik Bergmann.

Är det en realistisk plan att ni ska bygga en arenahall i Kungsbacka?

– Ja, det är en klockren plan, anser vi, med idel vinnare. Framförallt kommunen och kommuninvånarna, men även vi som ska driva projektet kan få tillfredställelse att få se det genomföras.

Handbollen har skrikit efter en ny hall länge. Hur ser du på det?

– Vi måste se affärsmässigt på det också. Om kommuninvånarna säger att de behöver handbolls- och innebandyhallar, då kommer inte vi att bygga en bandyarena.

Hur snabbt skulle det här kunna gå?

– För vår del kan det gå snabbt, men den kommunala förvaltningen måste ha sin gång. Det krävs väldigt många tillstånd och annat. Förmodligen kommer andra intresserade att göra samma sak som vi, men vi har vår plan som vi anser är effektiv, sen får vi se.

Hur stor skulle hallen kunna bli?

– Det beror lite på hur stort vi får bygga och vilka som vill få plats. Vi kan bara spekulera, så jag kan inte säga något. Det finns ju en ekonomisk aspekt också. Vi kan inte bygga en arenahall som kostar lika mycket som ett badhus.

Det blir en billig variant?

– Nej, nej. Vi förstår nyttan av att sätta Kungsbacka på kartan. Vi kommer inte att bygga någon slags skräphall. Det är ju inte aktuellt att bygga något nu som håller i fem år, det ska ju hålla i 30 år. Kungsbacka växer och då måste vi följa med.

Vilka andra arenahallar har ni sneglat på?

– Eftersom jag är fotbollsintresserad så har jag så klart varit en del på Serneke arena i Göteborg. Den är ju ett mastodontbygge, men väldigt snyggt gjord. Det finns ju massor av fina arenor. Som fotbollsledare har jag fått se arenahallarna i Skövde och Halmstad. Det finns massor av bra exemepel och Kungsbacka är en stor stad, säger Fredrik Bergmann.

När det gäller placeringen av den nya arenahallen, finns från kommunen ett utpekat område.

– Den nya arenahallen skulle kunna ligga vid sportcenter, men det är ett politiskt beslut. När vi tog fram badhuset tittade vi på möjligheten att bygga en arenahall på samma område, säger Andrea Ericsson, planarkitekt på Kungsbacka kommun.

Fredrik Bergmann känner till kommunens planer.

– Mycket beror så klart på marken. Om vi vet att den skulle ligga på ett centralt och bra ställe så är det så klart enklare. Vi får se också hur behovet ser ut, vi är anpassningsbara. Jag har också hört om Inlag, men det finns även andra alternativ, säger Fredrik Bergmann.

Hos HK Aranäs blev det jubel när de fick höra om byggplanerna.

– Det här lät väldigt bra, mycket bra. Det var en glad överraskning för oss. Det är ju en sådan här sak som vi har gått och väntat på. I och med detta skulle vi ha förutsättningarna att fortsätta utvecklingen. En arenahall måste vara välkommet i Kungsbacka. Det går ju att ha den till mer än idrott, konserter och annat, säger ordföranden, Rickard Eriksson.

Hur stor publikkapacitet skulle ni behöva?

– Kravet från Handbollsligan är 2500 åskådare, så mellan 2500 och 3000. Vi reser runt väldigt mycket och har mycket kunskap om hur man skulle kunna göra det bra för publiken. Vi hoppas kunna ha en dialog med dem som ska bygga.

Läs även Kungsbacka-Postens avslöjande: Företag vill bygga arenahall

Tyck till: Var ska arenahallen ligga och vad ska den innehålla?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se