Janne Fransson och Susanne Lundgren trivs bra tillsammans. De har drivit Gröna fiket sedan mitten av februari och hoppas få fortsätta så att det blir en tillsvidareanställning. Foto: Tobias Sandblom

Gröna fiket – en andra chans

Susanne Lundgren var bostadslös och bodde i trappuppgångar i Kungsbacka. Nu har hon fått en andra chans. Tillsammans med Janne Fransson arbetstränar hon på Gröna fiket.

– Det är så fantastiskt roligt att ha ett jobb att gå till, säger Susanne.

Inte sedan 2006 har Susanne Lundgren haft ett jobb. Hon arbetade på ett stort bolag och hade man och barn och bodde i villa. Men olyckliga omständigheter gjorde att hon började dricka alldeles för mycket alkohol.

Bra liv

– Jag hade ett bra liv fram tills att jag fick tragiska omständigheter runt mig. Det gjorde att jag började missbruka alkohol, berättar Susanne Lundgren.

Missbruket drev henne ut på gatan. Bokstavligen. När hon inte fick hyra något säsongsboende, bodde hon i trappuppgångar i Kungsbacka.

Men för fyra år sedan kom vändningen.

– Jag fick ett förstahandskontrakt på en bostad i Åsa. Det har gjort allt för mig tidigare var jag labil. Men jag har fått mycket hjälp av Länken där jag bodde i omgångar. Successivt har det blivit bättre, nu mår jag väldigt bra igen.

I mitten av februari öppnade Gröna fiket i kommunens hus Elektronen snett nedanför Tingbergsvallens konstgräs. Det är en del av Gröna tjänster, som är ett arbetsintegrerat socialt företag.

Utan jobb

– All förtjänst går till oss som arbetstränar och för att kunna erbjuda oss anställning. Vi har alla varit utan jobb ganska länge. På grund av ålder, vissa sjukdomar eller annat. Nu har vi chansen att komma tillbaka till arbetslivet, säger Susanne Lundgren.

Janne Fransson har jobbat från och till med praktikplatser. Han har konditoriutbildning i botten, men menar att arbetsmarknaden är tuff.

Sköter själva

– Jag har halkat runt lite, men fastnade för detta. Det är väldigt roligt eftersom vi gör allt från grunden. Vi sköter oss själva och det blir vad vi gör det till, säger Janne Fransson.

Båda har ett stort intresse för mat. De gör allt själva, bakar frallor och lagar luncher. Soppa, pajer och dagens lunch, som för dagen var spaghetti och köttfärssås.

– Vi gör en del mat till kommunen, när de har konferenser här i huset bland annat. Vi har fått ett väldigt bra gensvar. Tyvärr ligger vi lite dumt till så alla kanske inte vet att vi finns, men vi märker att djungeltelegrafen har en bra verkan,säger Susanne Lundgren.

Vad skulle det betyda att få det här förvandlat till en fast anställning?

– Det är drömmen. Slippa bidrag, och gå till socialen. Det vore faktiskt väldigt skönt att slippa myndigheter och bli självgående.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar