Glasskärva i sandlåda utreds som försök till misshandel

Personal på Frillesåsskolan hittade en glasskärva nedstucken med spetsen uppåt i sandlådan under barnens gungor. Nu utreder polisen händelsen som försök till misshandel.

På tisdagsmorgonen upptäckte en i personalen på Frillesåsskolan att någon krossat flaskor på skolgården. De upptäckte även en större glasskärva som något tryckt ner i sanden i sandlådan under barnens gunga.

Händelsen har uppmärksammats i ett Facebook-inlägg där en person skriver att han blir ”f-n mörkrädd” när han insett att glasskärvan skulle kunna ha skadat ett barn. Händelsen har polisanmälts av skolan.

– Det stämmer, tyvärr, säger David Lorentz, förundersökningsledare på polisen i Kungsbacka.

Polisens uppfattning är att glasskärvan satts dit för att skada någon och att den som gjort det varit likgiltig inför vad som skulle kunna hända.

Polisen har inlett en förundersökning med en initial brottsrubricering försök till misshandel.

I nuläget finns ingen misstänkt, men David Lorentz säger att det finns iakttagelser av några ungdomar som befunnit sig på skolgården.

– Det får vi reda ut när vi får tag i denne, säger han.

Polisen har tagit hand om glaset och ska göra en teknisk undersökning av materialet. Där letar man efter färska spår som fingeravtryck eller dna. Man har även hållit kortare förhör och kommer hålla fler förhör med fler personer och personal som kan ha gjort vissa iakttagelser.

– Och självklart är vi intresserad av om någon hört eller sett något.

Det är oklart hur glasskärvan hamnat i sandlådan men polisen utgår från att den är placerad där med uppsåt att någon ska skadas.

Men hur resonerar man när man gör så?

– Din gissning är lika bra som min, men det är inte osannolikt att ungdomar får för sig att göra något och inte tänker på vilka konsekvenser det kan bli.

Han säger att polisen i Kungsbacka inte haft något sådant här ärende sedan tidigare.

– Det är inget modus som kommer igen, det är en nog en isolerad händelse.

Polisen är nu angelägen om att få rett ut det här, som man ser jätteallvarligt på, och få fatt i dem som placerat glasskärvan i sandlådan.

– Då kommer vi att prata med dem och förklara vad som faktiskt kan ske om om någon skulle skada sig på en sådan glasskärva.

Enligt David Lorentz ser man generellt en viss ökning av att skadegörelse på skolgårdar under sommarloven då unga gärna hänger där.

– Men det här sticker ut lite grann, det är ingen skadegörelse, utan det är riktat mot barn.

Polisen vill gärna ha in fler uppgifter om någon sett eller hört något om händelsen. Då kan man höra av sig till polisen på 114 14.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se