Gårdsbutik säljer viltkött på klassisk slottsmark

På vackra Gåsevadholms slott utanför Fjärås finns en nyöppnad gårdsbutik som säljer viltköttet som jagats på godsägarens marker. – Det blir inte mer naturligt än så här, säger Marielouise Jageklint som basar för verksamheten.

Gåsevadholms slott ligger mellan Hällingsjövägen och Fjärås, ett gods som har anor från medeltiden. Sedan 1700-talet har egendomen varit familjen Silfverschiölds säte och friherren Carl Silfverschiöld äger också Kobergs slott utanför Trollhättan. De bägge godsen förvaltas tillsammans, i ett gemensamt bolag och den nya viltbutiken på Gåsevadholm är en avknoppning från systerslottet. Där har viltkött från godsets jakter sålts i många år.

– Det var Carl själv som frågade om vi inte skulle pröva att öppna en gårdsbutik på Gåsevadholm också, och om jag inte ville inreda och ansvara för nya butiken. Och det var svårt att inte bli förälskad i de vackra miljöerna härute på Gåsevadholm, säger Marielouise Jageklint.

För det rosa slottet ligger naturskönt, på en liten holme där Rolfsån gör en krök innan den lämnar de mäktiga ekskogarna för att rinna vidare över Fjäråsåkrarna ner mot havet.

Bevarade det gamla

Det gamla spannmålsmagasinet på godset renoverades varsamt upp för att kunna ta in moderna kyldiskar och annan butiksinredning för Koberg Vilts verksamhet. Samtidigt såg Marie-louise till att det gamla och ursprungliga bevarades inne i det gamla sädesmagasinet. Bjälklagret i taket är fortfarande synligt, massiva fyrkantsstockar som i generationer burit tonvis med tunnor och säckar från jordbruket.

– Titta, här skrev de upp vikter när de tog in spannmålen, säger Marielouse när hon visar runt, och pekar på siffror och datum noterade med krita i takbjälkarna, där årtal, vikter och mängder fortfarande är fullt läsliga.

I maj förra året hade de smygpremiär på viltbutiken, där allt kött som säljs kommer från jakter på Kobergs gods. Det handlar dels om vilt som fällts av godsets egen jägare och viltvårdare, eller om jaktbyten från jaktlag som jagar på godsets marker. Inget av det fällda viltet kommer från hägn, alla har mött sitt öde ute i den fria naturen.

– De här djuren har inte ätit penicillin eller fått någon utfordring, de har inte fötts upp för att bli kött. De har levt sitt liv ute i det fria, och det blir inte mera naturligt än så, säger Marielouise.

Även om det mesta köttet som säljs kommer från Koberg så kan den som är lokalpatriotiskt lagd handla superlokalt. Vildandsbröstet som finns till salu kommer från fåglar som skjutits på den nyanlagda våtmarken utanför Stensjön, där det jagas i Gåsevadholms regi.

Stort intresse

Och intresset för viltköttet är stort och växer stadigt i takt med att konsumenter efterfrågar naturliga råvaror och ekologiskt tänk.

– Ja, många konsumenter har ju blivit mer medvetna om vad de äter. de har frågor om var köttet kommer från, hur det jagas och näringsvärdet. Vi tycker så klart det är jätteroligt, vi vill lära ut vad vi kan och vi är stolta över våra produkter, säger Marielouise Jageklint.

Och det finns skillnader mellan att sälja viltkött på Koberg inne i Västergötland och Gåsevadholm i Hallands mest norra del.

– Ja, på Koberg känner man ofta till viltet och att det finns en viltförvaltning. Här nere är det många som blir överraskade över att det finns en gårdsbutik med vilt på Gåsevadholm, säger Marielouise.

Bakom disken av en slump

Själv hamnade hon bakom disken på Gåsevadholm mer eller mindre av en slump. Från början är hon utbildad antikvetare och arkeolog som drev en servering i Trollhättan. Där lärde hon känna Maria Silfverschiöld, som grundade Koberg Vilt och snart hamnade Marielouise i Kobergs verksamhet kring viltförvaltningen och gårdsbutiken där.

– Det är en ganska snirklig väg, men man vet ju aldrig vilka vägar livet tar med en, skrattar hon.

Nu laddar Gåsevadholmsbutiken för höstens högsäsong. Både vildsvin och dovhjort jagas på hösten och köttet förädlas till både korvar, salami, rökta filéer eller fryses in som styckdetaljer. Men först väntar Gåsevadholmbutiken på att Trafikverket ska bli klara med renoveringen av landsvägsbron på vägen till slottet.

– Just nu är det många som tror vi har stängt på grund av att genomfarten till Fjärås avstängd under ombyggnaden av bron. Det har tyvärr påverkat tillströmningen av kunder mycket. Nu väntar vi bara på att de ska bli färdiga, så vi kan börja tala om att vi fortfarande finns på plats härute på slottet, säger Marielouise Jageklint.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se