Fyra finalister är kvar och slåss om att få utforma Kungsbackas nya arena.
Fyra finalister är kvar och slåss om att få utforma Kungsbackas nya arena. Bild: Kungsbacka kommun

Fyra finalister slåss om att få utforma jättearenan

Endast fyra arkitektkontor är kvar och slåss om att få utforma Kungsbackas jättearena som beräknas stå klar 2027. Men 500 miljoner-projektet omgärdas av strikt sekretess.

ANNONS

I början av februari lanserades en projekttävling för att utse den arkitekt som ska få utforma Kungsbackas nya arena. Nu står det klart att endast fyra arkitektkontor är kvar i tävlingen, som nu går in i en slutfas.

I slutet av maj avslutas tävlingsdelen, då ska en jury ta sig an och utvärdera de sista bidragen.

– Det finns olika typer av tävlingar att använda sig av när man söker efter arkitekt och vi har valt att göra det genom en så kallad projekttävling. Det kan i stora drag liknas vid en upphandling och då råder strikt sekretess, säger planarkitekt Magnus Björned, planarkitekt och projektledare för tävlingen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Omgärdas av sekretess

Men den som hade hoppats få tjuvkika på de fyra finalbidragen blir besviken. Hela tävlingen sker under sekretess som förbjuder kommunen att tala om vilka arkitektkontor som är kvar i tävlingen eller avslöja hur de olika bidragen ser ut.

Först när segraren är korad, vilket beräknas ske i slutet av juni, så kommer Kungsbacka kommun kunna visa upp det vinnande bidraget. Målet är att arenan ska stå klar år 2027.

LÄS MER:Nya arenan blir rekorddyr – ”En väldigt stor investering”

ANNONS