Fotbollsstjärnan blir kommundirektör

Fotbollsspelaren och statsvetarstudenten Dardan Rexhepi tar över som kommundirektör i Kungsbacka. Men bara för fem veckor.

– Jag vill hjälpa till att göra kommunen starkare, säger 26-åringen.

Kungsbacka kommun har tillsammans med Framtidsverket fixat en kampanj där universitetsstudenter kan söka jobbet som kommundirektör under fem sommarveckor. Valet föll på Dardan Rexhepi som pluggar företagsekonomi och statsvetenskap i Göteborg.

– Jag ser verkligen fram emot denna fantastiska möjlighet och stora utmaning. Det blir en väldigt bra erfarenhet och god möjlighet att se hur Kungsbacka fungerar, säger Dardan Rexhepi till KP.

En vass forward

För den idrottsintresserade är Dardan Rexhepi ett välkänt namn som forward i bland annat Malmö, Häcken, Gais och det svenska U21-landslaget. Just nu ligger fotbollskarriären på is men Rexhepi vill använda den bakgrunden även som kommundirektör.

– Mina tidigare erfarenheter är nog inte som alla andras i kommunhuset. Det finns nyanser och erfarenheter i alla yrken som man tar med sig. Inom fotbollen handlar det om ledarskap och samtidigt jobba i ett kollektiv, att vara stresstålig och kämpa intensivt mot tydliga mål. Det gäller att vara kreativ och se möjligheter, säger Dardan Rexhepi.

Gör videodagbok

Han börjar sin femveckorsperiod som kommundirektör 13 augusti och ser fram emot uppdraget.

– Jag har läst in mig på Kungsbacka och det verkar vara en kommun som har kommit långt med fina möjligheter att utvecklas ännu mer, bland annat när det gäller företagsklimatet. Det finns potential att göra kommunen ännu starkare, säger Rexhepi.

Enligt Hanna Littorin, kommunikatör på Kungsbacka kommun, var det runt 100 personer som sökte sommarjobbet som kommundirektör.

– Det är ett sätt för oss att sprida hur det är att jobba i Kungsbacka och i en kommun. Vi fick en stor respons och massor av kvalificerade sökanden. Tillslut blev det Dardan och han är en väldigt bra kandidat till jobbet, säger hon.

Dardan Rexhepi kommer att gå bredvid dagens kommundirektör Ann-Charlotte Järnström och även rapportera om sina erfarenheter genom en videodagbok.

– Ann-Charlotte har haft mängder av äldre mentorer genom sitt yrkesliv och vill jobba med en yngre mentor, det är något hon ser fram emot, säger Hanna Littorin.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se