Förvandlas till nytt friluftsområde

Blott fyra månader om året används Sjöaremossen. För lite anser styrande politiker. Därför kommer området att förvandlas till ett friluftsområde som kan användas året om.

Den infekterade striden om vem som ska bekosta merparten av Sjöaremossen tycks vara över. Varbergs kommun har gjort stora satsningar på arenan, som ligger i Varbergs kommun, men nära Kungsbackagränsen.

När de nya omklädningsrummen är klara kommer Varberg ha plöjt ner 25 miljoner kronor i Sjöaremossen. Kungsbacka delar driften i åtminstone sju år framåt.

– Men vi vill att det händer mer på Sjöaremossen. Det är väldigt naturfint i området och det finns goda möjligheter att skapa något bra här, säger Christofer Bergenblock (C), ordförande i fritidsnämnden i Varberg.

Bland annat planeras ett belyst motionsspår runt den ursprungliga mossen. Den mäter 1250 meter och användes fram till mitten av 1980-talet.

– När vi byggde isbanan 1979 så ville Vattenfall ha ett motionsspår, men sen lades det tyvärr ner. Nu är dock tanken att vi ska fixa till det igen, säger Hans-Erik Bengtsson, ordförande i isbaneföreningen.

Vintertid kommer spåret att beläggas med snö. Det kan nästintill garanteras. I samband med att isen skrapas blir det stora mängder snö över. Detta kommer att läggas på spåret så att folk kan ta med längdskidorna till anläggningen, som ligger cirka en mil söder om Frillesås.

I området finns det dessutom mycket goda vandringsmöjligheter. Bland annat till Borrås skåra, som är ett mycket populärt utflyktsmål.

– Dessutom finns det önskemål om att göra ett utegym i anslutning till spåret och det ser vi inte som några större bekymmer, det borde gå att lösa, säger Hans-Erik Bengtsson.

Flera bandyföräldrar har önskat att kunna motionera i samband med att barnen tränar bandy. Det önskemålet kan snart vara uppfyllt. Arbetet beräknas sättas igång redan till hösten.

Frillesås bandyklubb skrällde ju sig upp i elitserien i bandy. Bandyförbundet har ställt några krav på arenan. Kostnaden för dessa kommer att delas mellan Kungsbacka och Varbergs kommuner.

Bland annat blir det nya omklädningsrum. De nuvarande barackerna fick klubbarna av Vattenfall 1979, de var begagnade redan då.

Den äldsta är från 1930.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se