Fortsatt svårt med bostäder till nyanlända

Det är fortsatt tufft för Kungsbacka kommun att ordna fram bostäder till nyanlända personer med uppehållstillstånd. Av de nästan 300 personer som kommunen ska ta emot under året väntar fortfarande 172 av dem på någonstans att bo.

Att situationen varit ansträngd för Kungsbacka kommun har varit klart sedan länge. Fortfarande bor många i sovsalar och tillfälliga lösningar då det inte finns lägenheter. Ett exempel är ombyggda Alléskolan där familjer bor i varsinna klassrum.

– Vi har flera ombyggda skolor även de 77 modullägenheter som byggdes förra året, säger Karin Martinsson, integrationschef på Kungsbacka kommun.

Enligt bosättningslagen ska kommunen ta emot 293 personer som fått klart med ett uppehållstillstånd. Hittills har 121 personer fått någonstans att bo men 172 väntar fortfarande. 

– Det har gått bra hittills i år men som det är nu har vi inga lediga boende. Fortsätter det så kan det bli bekymmersamt i höst, säger Martinsson.

Tidigare i år beslutades det att 50 villavagnar skulle upphandlas och skulle ställas upp med tidsbegränsade bygglov på olika platser i kommunen. Villavagnarna har olika storlekar och ska ge plats för 130 personer.  

Hittills har de dock bara fått klart med ett av de fyra tillfälliga byggloven. Det gäller upp mot 15 villavagnar som ska stå nära Skepplanda och som längst till 2023.

– Vi har gjort en upphandling för villavagnarna men byggloven är ännu inte klara. Några av dem har överklagats och får vi inte dem på plats så blir det problematiskt. 

Två andra av byggloven har överklagats till länsstyrelsen och det sista har ännu inte tagits upp i byggnadsnämnden. Det gör att kommunen inte med säkerhet kommer att klara att få fram bostäder efter sommaren och man vädjar till invånare och andra som kan ha bostäder att hyra ut.

– Har någon privatperson en lägenhet, uthus eller något annat som kan hyras ut så skulle vi vara tacksamma, säger Karin Martinsson.

Björn Alm