Fortsatt kritiskt vattenläge

Folk har lyssnat på bevattningsförbudet och vattenuttaget har minskat. Men fortfarande är läget rejält kritiskt. Vattennivån i Lygnern fortsätter att sjunka.

I fredags infördes bevattningsförbud i Kungsbacka kommun. Läget är så kritiskt att kommunen talat om flera lösningar för att försöka få upp nivån på grundvattnet.

– En lösning kan bli att vi sätter igång reservledningen från Mölndal. De har inget bevattningsförbud, men restriktioner. Om vi gör det, så får vi ytterligare 15 procent vatten, säger Karl Lundgren, teknikchef i Kungsbacka kommun.

Han konstaterar att invånarna tycks ha hörsammat bevattningsförbudet. Vattenuttaget har minskat tämligen mycket. Men Karl Lundgren, liksom flera andra, menar att regn nu hade varit att föredra.

– Om vi fortsätter att vara sparsamma, så klarar vi oss en tid till.

När är det kris?

– Vi har interna möten dagligen för att hålla koll på vattennivån. Än är det ingen akut kris. Men vi har möjlighet att införa vattenransonering, där är vi inte ännu. Dessutom kan vi bli hårdare i våra kontroller. Om någon missköter sig, så har vi möjlighet att sätta på en strypbricka. Det innebär att man endast får vatten till den personliga hygienen, säger Karl Lundgren.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Förbudet gäller enligt följande

bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare

bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande

att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad

att exempelvis tvätta fasader, fordon, med mera