Arkivfoton

Första rattsurfarna fast efter nya lagen

Sedan förra veckan är det förbjudet att hålla i en mobiltelefon, eller annat tekniskt hjälpmedel, när du kör bil.

Lagen går kort och gott ut på att man sedan 1 februari inte får köra bil med mobiltelefonen i handen. Det innebär att det är förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier när man framför sitt fordon.

– Jag har ännu inte fått något till mig. Jag vet inte om vi har uppmärksammat något fall här, säger Ulf Eriksson på polisen i Kungsbacka.

Polisen har rätt att skriva en rapport på en förare som pratar i mobiltelefon. Förändringen mot tidigare var att fordonet då skulle framföras på ett sätt där körningen påverkas, för att man skulle få ett straff.

Den förare som bryter mot den här lagen kan dömas till böter. Och nu har de första fallen börjat dyka upp runt om i landet.

Till exempel hade en 27-årig kvinna mobilen i handen när hon körde bil i dalsländska Mellerud. Hon kommer att åtalas. Detta trots att tanken inte är att det nya brottet ska gå till rättegång om personen erkänner.

Men rättsväsendet behöver prejudicerande domar, vilket gör att domstolarna högst troligt vill vägledas i hur stort bötesbeloppet ska vara. Det har TT rapporterat.

– Det finns ju ingen ordningsbot för det än. Allt ska väl prövas i domstol först, säger Ulf Eriksson om de färska fallen.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar