Försökte stjäla hus av 90-åring

Den äldre kvinnan var förmögen. Hon bodde tillsammans med en yngre man. Han försökte överta huset med havsutsikt genom att förfalska kvinnans namnteckning. Mannen lyckades lura Lantmäteriet – men inte den 90-åriga kvinnan.

– Han har glömt en liten punkt som jag alltid sätter dit vid namnteckningen, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan, som bodde i Kungsbacka kommun, avled förra hösten. Hon var tidigare gift med en mycket framgångsrik företagare. De sista åren var hon sammanboende med en betydligt yngre man, runt 65 år.

Strax innan kvinnan lades in på äldreboende ringde hon sin före detta svärdotter. Kvinnan sa att hon inte visste hur hon skulle göra för att få ut den 65-årige mannen från huset. Vid en kontroll med Lantmäteriet visade det sig att huset stod på honom.

Men kvinnan hävdar att hon aldrig har skrivit på några handlingar. När hon fick se gåvobrevet konstaterade hon att det var förfalskat.

– Han har glömt en liten punkt som jag alltid sätter dig vid namnteckningen, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan hann avlida innan polisutredningen blev klar. Men den 65-årige mannen står nu åtalad för grov urkundsförfalskning.

Som bevisning har åklagaren bland annat en film som kvinnans son spelat in när han samtalat med sin mor om fastigheten.

65-åringen har också i domstol erkänt att han förfalskat namnteckningen. Den rättegången handlade om själva gåvobrevet och att 90-åringen ville att lagfarten skulle undanröjas, vilket också blev fallet.

Nu ska mannen inför rätta för att ha förfalskat gåvobrevet. Taxeringsvärdet på huset är nästan tre miljoner kronor.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se