Arkivfoto

Förslaget: Låt kommunerna få anställa egna poliser

Polisen i Kungsbacka kan få kollegor som är anställda av kommunen. Flera av Moderaternas länsförbund vill i alla fall att kommunerna ska få rätt att anställa egna poliser.

1965 tog staten över polisen från kommunerna. På Moderaternas partistämma, som inleddes under torsdagen, höjs nu röster för att kommunerna själva ska få anställa poliser som ett komplement till nuvarande bemanning.

– Det är ju uppenbart att polisens positioner måste flyttas fram för att vi ska kunna stävja otryggheten framför allt i vissa utanförskapsområden, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland till Sveriges Radios Ekot.

Den här frågan har dykt upp tidigare – och från flera olika håll. Bland annat skrev landshövdingarna Anders Björck och Björn Eriksson en debattartikel i Dagens Nyheter på detta tema redan 2004.

Och förra året föreslog Matias Johansson, socialdemokratisk riksdagsledamot, att Göteborg skulle anställa 200 egna poliser för att komma tillrätta med vardagsbrottsligheten.

Tyck till: Vad tycker du om förslaget?

Men kritik mot förslaget saknas inte. När två centerpartister i mars i år föreslog kommunal polis i en debattartikel på Dagens Nyheter svarade Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet:

”Den poliskris vi idag har beror på att vi har för få poliser. Många lämnar yrket på grund av dåliga löner och en tuff arbetsmiljö. En kommunpolis gör inte att fler kommer att söka till polisutbildningen eller att det kommer att finnas fler poliser att anställa.”

Även Moderaterna är splittrade i frågan. Partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är emot förslaget och säger till Sveriges Radios Ekot att problemen i dag snarare är att ”vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna”.

Jacob Humlén

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar