Förskollärarna slår tillbaka

KD:s Niklas Mattsson gick i en debattartikel till storms mot ”genusflummet” i förskolan. Det retade upp förskollärarna. – En toppkandidat som du borde veta bättre, folk lyssnar på dig och tror dig på ditt ord och det går ut över oss. Dra inte in oss i det här, tack, skriver de i ett svar till Mattsson.

Niklas Mattssons utspel publicerades i förra veckan och fick stor uppmärksamhet i sociala medier. Mattsson, som är Kristdemokraternas lokala toppkandidat, skrev bland annat att ”barn måste få vara barn” och att ”det inte behövs fler genuspoliser”. I debattartikeln målade Mattsson en bild av en förskolepedagogik som vakade över barnen för att förhindra lekar som inte är politiskt korrekta. Han avslutade sin text med att ”Vi vill inte ha några  politiskt korrekta prussiluskor som styr leken på våra förskolor, vi vill ha pedagoger som låter barn vara barn.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig. På Kungsbacka-Postens Facebook-sida stöttades Mattsson av personer som anser att feminismen ligger bakom mycket ont i samhället. Andra undrade om insändaren var skriven på allvar. ”KD missar både målet, bollen och poängen. Att i en och samma debattartikel lyckas förolämpa alla hårt arbetande pedagoger, använda härskarteknik genom att kalla dem ”prussiluskor” och dessutom påstå att de tvingar barn att inte leka med specifika leksaker. Tala om att inte ha en aning om hur förskolor eller pedagogik fungerar.Innan man slår sig för bröstet i debatten, så bör man åtminstone veta grundpremisserna för ämnet.”, menade en annan debattör.

Och förskolepedagogerna i Kungsbacka rasar nu över Mattssons och KD:s åsikter. Förskolepedagogen Ida Gustafsson skrev ett eget debattinlägg, ett svar till den kristdemokratiska toppkandidaten.

”Kära Niklas Mattsson. Om syftet med din insändare om genuspedagogiken i förskolan var att förolämpa en hel yrkeskår så lyckades du verkligen. Grattis! Vi Prussiluskor som du så fint kallar oss kan inte låta bli att häpnas över din totala okunskap om hur den pedagogiska verksamheten faktiskt bedrivs på förskolorna runt om i kommunen. Om din tanke var att fiska röster inför valet så kanske du skulle valt ett ämne som du känt dig mer bekväm med istället för att som nu svärta ner kommunens förskolor med åsikter så uppenbart baserade på fördomar. En toppkandidat som du borde veta bättre, folk lyssnar på dig och tror dig på ditt ord och det går ut över oss. Vi som ska vara partipolitiskt obundna i vårt yrkesutövande. Dra inte in oss i det här tack”, inleder hon sitt svarsinlägg till KD-profilen.

– Jag blev både ledsen och upprörd när jag läste hans formuleringar. Att en politiker uttrycker sig så här är allvarligt. Folk tror honom, trots att det han skriver bara förstärker redan existerande fördomar. Att de fördomarna finns ända upp på politikernivå är ledsamt, säger Ida Gustafsson till Kungsbacka-Posten.

Varför väcker ”genuspedagogik” så starka känslor?

– Jag tror att alla inte förstår vad det handlar om. De tror de betyder att vi ska göra flickor mindre flickiga och pojkar mindre pojkiga. Så är det inte. Det handlar om att de som inte följer normen också ska kunna känna sig trygga, att motverka mobbing, att barn ska få vara den man är, säger Ida Gustafsson.

I sitt inlägg utvecklar hon pedagogernas, och läroplanens, syn på det missbrukade ordet. Hon hänvisar också till regeringens förslag om genuspedagogiken i förslaget till kommande läroplan. Ett utkast som ligger öppet för alla och går att läsa via Skolverkets hemsida, uppmanar Ida Gustafsson.

”Genuspedagogiken handlar om att vi ska kunna se och förebygga kränkande behandling, ge barnen en större valfrihet och ett öppnare sinne och en nyfikenhet på individen så de slipper basera sina åsikter utifrån fördomar så som du gjorde i din debattartikel”, fortsätter hon sitt inlägg.

Gustafsson uppmanar Mattsson att komma ut i verkligheten, utanför den populistiska bubblans tal om genusflum i kommunens barnomsorg.

”Och Niklas, Du får gärna komma och hälsa på oss i förskolan någon gång. Du kanske lär dig ett och annat om verksamheten av oss politiskt korrekta Prussiluskor som du så gladerligen kritiserar i hopp om ett par extra röster den nionde september”, avslutar Gustafsson sin replik till Mattsson.

Niklas Mattsson själv säger till Kungsbacka-Posten att han visst hade väntat sig reaktioner, men inte så starka.

– Jag menade inte att kritisera förskollärarna, min kritik är riktad mot regeringen, som vill använda förskollärarna i fel syfte. Det är klart att där kunde jag varit tydligare, säger han.

Ändå har du retat upp en stor skara förskollärare i kommunen. Hur känns det?

– Jag tycker det är olyckligt, men man retar upp sig på något jag inte sagt. Min kritik är riktad mot regeringens förslag att lägga in mer genuspedagogik i läroplanen. Det är olyckligt och går det igenom får vi de här genuspoliserna i förskolan, det är den analys vi gjort i mitt parti.

I sociala medier kallas du mossig kristdemokrat som försöker plocka billiga poäng. Kommentar?

– Det är klart att det inte känns roligt, men tycker man det är mossigt att vi vill låta barn vara barn så får jag väl ta det. Jag menar ändå att man inte uppfattat det jag menat på rätt sätt, säger Niklas Mattsson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist

@kungsbackaposten.se