Arkivfoto

Fördomar är våra bästa vänner

krönika

”Kungsbackabor kan inte köra i rondeller” samt ”Ingen vet hur man använder blinkers i Kungsbacka”. Se där, två tvärsäkra konstateranden saxade från en het trafikdebatt i ett socialt media nära dig.

Jag funderade lite på detta. Kungsbacka, Sveriges 26:e största kommun, 80 000 invånare, varenda människa ur kvinna född kör bil och ingen enda av dem vet hur man kör i rondeller?

Vi har ju inte annat än rondeller. Överallt. PIMPADE rondeller är ju för fasen kommunens varumärke. Och så vet ingen hur man kör i dem?

Antingen är detta:

A/ Ett gigantiskt feltänk av kommunens trafikplanerare,

B/ Ett omyndigförklarande av SAMTLIGA trafikskolor i närområdet,

eller

C/ en fördom.

Vi säger, för exemplets skull, att det är en fördom. För sannolikheten att Kungsbackas invånare, som dessutom är både högutbildade och tjänar bra med pengar, kollektivt skulle lida av nån slags defekt i DNA-kedjan som omöjliggör kunskap om rondellkörning är försvinnande liten. Att alla inom just Kungsbackas kommungräns inte vet vad den lilla blinkerspaken till vänster om ratten används till är, med oerhört stor sannolikhet, inte sant. I Kungsbacka dräller det av högutbildat folk, de jobbar som rymdingenjörer, (japp, jag känner en sån), kärnkraftstekniker och hjärtkirurger och jag vet inte vad, men de begriper alltså inte hur man kör i en rondell? Sanning? Skulle inte tro det.

Tyck till: Hur fungerar rondell-körandet i Kungsbacka?

En i övrigt helt klok kamrat brukar säga att ”Fördomar är mina bästa vänner. Då slipper jag ta ställning till vad jag tycker om ‘rödhåriga med glasögon’, eller ‘frimärkssamlare’. Jag har bestämt mig”, säger han.

Problemet med fördomar är att de dyker upp lite överallt.

När vi flyttade hit skulle jag åka till en vän i Gällinge. Osäker på vägen frågade jag en arbetskamrat, och fick veta att ”i Gällinge bor bara bôs”. Bös? Inte min kompis i alla fall. Men, jag fick också lära mig att i Vallda bor alla konstnärer, i Onsala bygger alla svart och kör på fyllan på helgerna för att det inte finns bussar. I Särö är alla stenrika och rädda för kronofogden, i Fjärås är alla centerpartister och i Åsa bor bara pensionärer. Och i Kullavik vill ingen ha kommunalt avlopp, inga nya grannar och ungarna är bortskämda brats som kastar ägg på bussar.

Fördomar.

Vi kör på med lite fler fördomar.

Alla, säger alla, som jobbar i kommunen är lata, poliser orkar inte utreda brott, lärare är rädda för förändringar, sjuksköterskor går alltid på knäna, förresten, ALLA i vården går på knäna, hela tiden, yrkesfiskare är enkla, kloka rediga karlar som lever ”nära havet” och som alltid vet mer om fisk än forskarna, bönder klagar alltid på nåt och har det dessutom svårt med kärleken. Präster…..nä, nu räcker det. Då har jag inte ens kommit till ”flyktingar och ensamkommande barn” ännu, för då, hej tjoflöjt, blir det åka av i fördomsrejset, jag lovar.

Det kan vara så att fördomar förenklar livet, och vem gillar inte det? Men i alla fall jag tar det lite lugnare i rondellerna nu för tiden. Där kör ju bara Kungsbackabor.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar