Fönsterkross på nya skolan kostar flera hundra tusen: ”Otroligt ledsamt”

Närmare 40 rutor på den nybyggda skolan i Fjäräs Bräcka krossades i helgen av okända vandaler. Polisen söker nu vittnen till händelsen där den omfattande förstörelsen enligt Micael Andersson, vaktmästare på skolan, uppges komma att kosta flera hundratusentals kronor när rutorna nu måste bytas ut.

Det var på måndagsmorgonen, när den tidiga fritidspersonalen kom till skolan, som man upptäckte förödelsen.

Vaktmästaren Micael Andersson anlände strax efteråt och beskriver scenariot som både chockerande och ledsamt.

– Det handlar om totalt 38 rutor och entrédörrar som slagits sönder och nu måste bytas ut. De flesta är också så stora att det förmodligen kommer att krävs tre-fyra vuxna karlar för att bära bort dem, säger han.

Tid och pengar

Utöver dessa fönster har ytterligare nio rutor slagmärken efter ett vasst föremål, enligt Micael Andersson.

– Det är otroligt ledsamt, eftersom skolan ju är helt nybyggd och de sista hantverkarna lämnade oss så sent som i oktober då idrottshallen blev färdig. Det här kommer att kosta både tid och oerhörda pengar, säger Micael Andersson, som egentligen skulle ha ägnat sig åt snöröjning under måndagsmorgonen men nu i stället fick gå runt och dokumentära förödelsen för att kunna polisanmäla händelsen och kontakta försäkringsbolag.

– Att någon slår sönder en eller två rutor i vredesmod när hormonerna sprutar os många tonåringar kanske man får ta, men det här var verkligen något utöver det vanliga, fortsätter han om händelsen.

Söker vittnen

Polisen söker nu vittnen till skadegörelsen som ska ha inträffat någon gång under söndagseftermiddagen eller kvällen.

– Att vi tror oss veta att det hände just då, beror på att många är ute och går här i området runt skolan och att vi inte har fått några rapporter om att något skulle vara förstört tidigare under helgen. Men det verkar också handla om ögontjänare som gjort det här, eftersom fönstren de slagit sönder vätter mot kyrkan där det inte finns någon bebyggelse, säger Micael Andersson.

Satt på skyddsfilm

Verksamheten på skolan har trots förödelsen dock kunnat fortgå i veckan då det handlar om treglasfönster, där bara det yttersta fönstret exploderat men sitter kvar.

– Så det har inte varit så att barnen behövt sitta och frysa i klassrummen. Men vi har samtidigt satt transparent skyddsfilm över rutorna på utsidan så att ingen ska gå och pilla och skada sig på glassplitter, säger Micael Andersson.

Enligt honom finns det också människor som ska ha noterat personer röra sig i området runt skolan under söndagen, även om ingen tagits på bar gärning för att slå sönder rutor.

– Enligt uppgifter jag fått ska det även ha förekommit en del skadegörelse i Fjärås centrum under söndagen, då bland annat flera busskurer krossats, säger Micael Andersson.

”Blir förbannad”

Det är dock inget som David Lorentz, gruppchef för utredning på Kungbackapolisen, känner till i nuläget.

– Men alla som sett och hört något för gärna höra av sig till oss. För jag vet att det pratas och tror därför också att det kan finnas någon som faktiskt kan ha sett något som gör att vi skulle kunna komma vidare med att lösa detta.

– Man blir ju faktiskt lite förbannad ärligt talat, för det handlar ju om enorma pengar som kommunen helt klart skulle kunna ha lagt på någonting roligare än att byta fönster på en ny skola.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@otv.se