Flera åtalade efter nazistdemonstration

17 personer åtalas efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan förra året. En av de åtalade männen är bosatt i Kungsbacka kommun.

På tisdagen väcktes åtal mot totalt 17 män som misstänks för brott i samband med demonstrationen den 30:e september 2017 i Göteborg. Åtta av männen är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Åtta män är misstänkta för hets mot folkgrupp, däribland mannen som är bosatt i Kungsbacka kommun, och en person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

Åklagaren anger flera skäl till varför männen misstänks för hets mot folkgrupp. Dels handlar det om att demonstranterna haft en enhetlig och uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan. Att flera burit hjälm och sköldar anser åklagaren gett ett militärt intryck. Åtalet hänvisar också till att flera personer haft plakat med kända personer pekats ut som förbrytare.

I åtalet står det: ”Deras agerande innebär ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och därmed med idéer om rasöverlägsenhet och rashat samt en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska.”

Vad det gäller åtalspunkten våldsamt upplopp står det i åtalet att männen tryckt med plastsköldar mot både poliser och journalister men också stött med fanor och kastat plakat och andra föremål mot polisen. De ska också betett sig hotfullt och aggressivt och åklagaren menar att deras avsikt var att störa den allmänna ordningen. Alla de åtalade männen nekar till brott.