Fattas 120 meter för promenaden

Trots en del motgångar fortsätter Kustpromenaden genom Åsa. När den del som nu håller på att byggas är färdig, mäter sträckan 3,5 kilometer. På ett ställe fattas endast 120 meter för att knyta ihop nord och syd.

Kustpromenaden i Åsa är välbesökt. Nu fortsätter byggnationen på två olika ställen. Dels byggs en spång på Vita Sands norra del, som ska gå upp på berget. När Kungsbacka-Posten var på plats diskuterades vilken rutt spången skulle ta. Inte för brant och inte för iögonenfallande.

– Längst upp här skulle vi kunna göra en terrass med fin utsikt, föreslår Peter Söderberg, en av byggjobbarna.

De andra i gänget tände på idén och det kommer att bli en utsiktsplats där man kan slå sig ner och njuta av den hänförande utsikten över kommunens flaggskepp vad gäller stränder: Vita Sand.

Liknande bänkar och terrasser har byggts på andra ställen utmed kustpromenaden. Dessa finansieras med hjälp av sålda plankor. Den som vill kan betala 500 kronor för att få sitt namn på en av brädorna som läggs på promenaden.

– Rastplatserna, eller vad vi ska kalla dem, finns inte med i den budget som vi hade från början, med EU-pengar. De har helt och hållet finansierats med pengar från plankorna. Folk köper fortfarande plankor i väldigt hög grad. Jag ska lägga ut nio till nu och har ytterligare ett par beställda, säger projektledaren, Lars Ranäng.

Inkomsterna för plankorna är en bit över en kvarts miljon kronor – ren bonus och inget som gänget bakom promenaden hade kalkylerat med.

Men allt är inte frid och fröjd. Det är fortsatt stopp för sträckan mellan Stenvik och Skytteviken. Där var det tänkt att hänga en bro på berget enligt en raffinerad konstruktion. Men markägaren säger fortsatt nej eftersom han inte får bygga på berget ovanför.

– Vi har försökt att diskutera, men det är lönlöst. Det är synd eftersom föreningen i Stenvik är mycket positiv till sträckningen, säger Lars Ranäng.

Även i söder är det stopp. Kustpromenaden börjar för närvarande i Kuggaviken i Åsa, men hade kunnat fortsätta längre söderut.

– Det fattas 120 meter som en förening inte vill ge oss tillträde till. Efter det kommer mark som en kvinna äger och hon säger ja och är positiv till att vi bygger. Men de 120 meterna som saknas gör att vi inte kommer vidare i söder, säger Lars Ranäng.

Fortfarande finns EU-pengar kvar att hämta för den ideella föreningen som bygger kustpromenaden, men de riskerar att frysa inne om markägarna säger fortsatt nej.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se