Fängelse efter flertalet fickstölder

En stöldliga kom över 130 00 kronor på mindre på en dryg vecka efter så kallad shoulder surfing bland annat i Kungsbacka. Nu döms en av dem till tre och ett halvt års fängelse. De två andra är fortsatt internationellt efterlysta.

Totalt handlar det om 17 olika platser i södra Sverige som de fyra personerna i ligan har kunnat kopplas till stölder, det skriver SVT Nyheter Halland. Allt tyder på att det tog sin början i Halland under hösten 2015 då de besökte butiker i bland annat Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad.

Ligan har i stort sett använt sig av samma tillvägagångssätt för att komma över pengarna. Det kallas för shouldersurfing när en person kollar över axeln på den som ska betala i kassan för att se koden till betalkortet. De har sedan distraherat personen samtidigt som en medkumpan stuckit ner handen i väskan eller fickan och tagit plånboken.

Därefter har de tagit ut stora summor i uttagsautomater, totalt handlar det om 130 000 kronor. De fyra identifierades genom övervakningsfilmer från både affärer och utagsautomater.

Halmstad tingsrätt dömer nu en av männen till tre och ett halvt års fängelse och tio års utvisning. I våras dömdes en annan ligamedlem i Helsinborgs tingsrätt till fängelse. Övriga två är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta men ännu på fri fot.

Björn Alm