Familjen Jagetun näst mest hållbar i väst

Drygt 30 hushåll var med i hållbarhetsprojektet. Under tisdagen kom resultatet. Kungsbackafamiljen Jagetun hamnade på delad andraplats i Minimeringsmästarna.

Tävlingen utgår från att cirka 30 hushåll i Göteborgs- och Boråsregionen ska minska sina avfallsmängder under ett års tid. Idén kommer ursprungligen från Göteborgsregionens kommunalförbund, GR.

För ett år sedan drog den andra omgången av projektet igång, där deltagarna skulle lära sig mer om miljöpåverkan och avfallsminimering. Detta genom olika tematräffar och diverse utmaningar. Det gångna årets teman har varit hållbar konsumtion, matsvinn, textil och kemikalier.

Samtliga deltagande hushåll har minskat sina avfallsmängder, med totalt 45 procent.

Familjen Dybeck/Cederlund och Jagetun från Kungsbacka är två av fyra hushåll som delade på andraplatsen bakom familjen Wetterlundh från Lerum.

– Det är så klart jätteroligt. Vi hade inte förväntat oss en så hög placering, säger Carina Jagetun från Fjärås.

Varför inte?

– Visst är det mycket vi har gjort, men man kan alltid göra mer. Fast jag skulle nog vilja säga att vi har följt våra utmaningar väl.

Läs mer: De ska halvera avfallet – ”Svårare än vad vi trodde”

Även om Carina Jagetun menar att familjen har levt hållbart tidigare har de fått en ögonöppnare.

– Vi har blivit mycket mer medvetna, vi tänker till mycket mer när vi köper någonting, säger Carina och ger ett exempel:

– Nyligen var vi i Sälen och åkte skidor. Då köpte vi second hand-grejer till barnen och hyrde även utrustning. Dessutom samåkte vi upp dit.

Trots att projektet nu har avslutats kommer familjen fortsätta att leva som man har gjort det senaste året.

– Ja, vi kommer fortsätta med det vi har lärt oss. Vi har en mycket större medvetenhet när det kommer till förpackningar, att undvika plast bland annat och att fortsätta hyra och köpa på second hand i första hand, säger Carina Jagetun.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Västra Götalandsregionen. Detta är den andra omgången av projektet som genomfördes första gången 2015. I Minimeringsmästarna 2015 lyckades hushållen halvera sina avfallsmängder. De kommuner som deltog i årets omgång var Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mark och Svenljunga. Projektet finns även i kommunerna Nyköping och Trosa. Deras projektperiod pågår till september 2018.