Rolf arbetade som underleverantör åt Kungsbacka kommun. Fortfarande, ett år efter att arbetet utförts, har han inte fått betalt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Catrin Hansson

Ett år utan lön – kritisk till kommunen

Rolf röjde snö åt Kungsbacka kommun. Det var ett år sedan, men han har fortfarande inte fått betalt. Nu tvingas han gå till domstol för att få ut pengarna.

– Vi behandlas som slavar, säger han.

Egentligen har Rolf gått i pension. Men han arbetar fortfarande tämligen flitigt och hoppar ibland in som snöröjare.

Ville dra av

Rolf arbetade åt Farmartjänst, en underleverantör till den som vann upphandlingen. Ett år har gått sedan han röjde snö senast, men han har fortfarande inte fått sina pengar – 20 000 kronor.

– De vill dra av 15 000 kronor för att jag råkat köra ner en postlåda och några häckplantor. Men så fungerar det ju inte enligt lag. Arbetsgivare har ju försäkringar om sådant här skulle hända. En anställd kan aldrig bli ersättningsskyldig för detta, säger Rolf.

Kan lagen

Han är påläst och har gått flera fackliga kurser där sådant här avhandlats.

– Det kallas kvittningslagen. För att en anställd ska bli ersättningsskyldig ska man vara överens med arbetsgivaren om det innan. Det är samma sak som att du skulle råka göra sönder en dator, då blir ju inte du ersättningsskyldig för det.

Rolf är starkt kritisk till kommunens insats i sammanhanget. Kungsbacka kommun är den som har huvudansvaret för att de anställda behandlas korrekt och att de får ut sin lön.

– Det finns stora brister i arbetsmiljön. Bland annat är det mycket ensamarbete i trafikmiljö. Dessutom saknas kläder i form av varseljackor och liknande. Kommunen har en skyldighet att följa upp så att allt fungerar som det ska. Det här handlar om företag som vill sko sig på oss anställda. Jag ställer inte upp på det, det ska vara fairplay. Nu har de gett sig på mig som kan lagar och regler. Nästa gång ger de sig på en yngre kille som inte vet vad som gäller, säger Rolf.

Fel arbetstid

Morgan Olsson, VD på Farmartjänst i Kungsbacka:

– Vi tar inte betalt för att Rolf har kört ner några häckplantor. Men vi anser att han ljuger om arbetstiden, säger Morgan Olsson.

Rolf visar dock ett dokument, en överenskommelse, som han fått från Farmartjänst och som han blivit tillsagd att skriva under. Istället för 20 000 kronor erbjuds han en lön på 5 000 kronor om han skriver under.

I uppgörelsen står:

”I gengäld har Farmartjänst Kungsbacka inga krav på återbetalning på skador som uppkommit i samband med snöröjningen”.

Svart på vitt

– Det är svart på vitt. De har kommit med underliggande hot att om jag inte skriver på, så får jag inga pengar. Jag har kontaktat en advokat och kommer att stämma Farmartjänst vid tingsrätten. Det är för jäkligt att behöva gå så långt. Det som irriterar mig mest är att Kungsbacka kommun inte tar sitt ansvar. Jag har under perioder varit tillgänglig dygnet runt och som tack för det får man detta, säger Rolf.

Gör en avstämning

Anette Sarwe. enhetschef på upphandling, Kungsbacka kommun:

– Vi får träda in och ha ett möte med leverantören om allt inte har gått rätt till. Däremot kan vi inte träda in om vi inte har någon vetskap om att något inte står rätt till.

Hur gör ni för att se till så att arbetsmiljölagen och annat följs?

– Vi har årliga möten med leverantören. Däremot inte med alla underleverantörer. Händer det något med en arbetstagare så måste den ta kontakt med kommunen. Vi gör en avstämning en gång om året för att se till så att allt funkar. Om det flyter på så kan det räcka med ett telefonsamtal, säger Anette Sarwe.

Hon tillägger:

– Jag arbetade inte med detta vid den tidpunkten som den här händelsen ska ha inträffat.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar