En win-win-situation

Här formas framtidens ledare. Under Sportsommar får de yngre barnen ha skoj. Samtidigt utbildas nya unga idrottsledare.

Sportsommar arrangeras av Sisu, Hallands Idrottsförbund och Kungsbacka kommun och startade 2013 i Halmstad. Under veckorna 26 och 27 kommer barn och ungdomar mellan 9 och 12 år att testa olika aktiviteter. Vecka 26 håller de till i Aranäshallen och Frillesås idrottshall. Vecka 27 arrangeras det i Aranäshallen och Älvsåkers idrottshall.

– Tanken är bland annat att utbilda ungdomar till att bli ledare. Alla idrotter skriker på ledarbrist. De vi utbildar här är feriearbetare som vill bli idrottsledare i framtiden. De ingår i Kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka, säger Lisa Fallhagen, som är projektledare på Hallands idrottsförbund.

När det gäller antalet deltagare kan man inte säga annat än att det är succé. Totalt har över 350 barn anmält sig till Sportsommar.

– De får prova på en rad olika idrotter. Idag har vi bordtennis och brännboll bland annat. Men vi har även haft fotboll, golf, gymnastik, karate och även casting. Det bygger på att ledare från de olika idrotterna kommer hit och hjälper till och visar upp sin sport, säger Lisa Fallhagen.

Lisa Vidén är en av de unga sommarjobbarna från kommunen, som kan tänka sig att bli idrottsledare i framtiden.

– Jag håller på med gymnastik och friidrott, i ABGS och i Ullevi FK. Det här gör jag för barnens skull. Jag var själv på många liknande aktiviteter på sommarlovet när jag var yngre, säger Lisa Vidén.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se