En ängel lämnar Kamratgården

Tobbe e klar! Nu slutar Tobias Hysén med elitfotbollen – efter omkring 250 matcher i IFK Göteborgs tröja. På söndag väntar ett troligen tårfyllt adjö på Gamla Ullevi. – Det kommer nog att bli känslosamt, säger stjärnspelaren, som bor i Anneberg sedan några år.

Det är måndag på Kamratgården. Fredagens match slutade med en ny förlust detta för IFK-fans så deppiga 2018. Tobias Hysén slinker ut från bilen tillsammans med Robin Söder och han haltar rejält.

– Det är knäna som spökar igen. Men det hade kommit ändå, det är inget jag kan påverka. Det har vuxit fram genom åren, de hade kommit förr eller senare ändå. Hellre nu än för tre, fyra år sedan, säger Tobias Hysén.

Den 4 november är det slut på elitkarriären. Då väntar sista hemmamatchen för Tobias Hysén när Göteborgskamraterna ställs mot Malmö FF.

Sportfråga direkt: Hur känns det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte hunnit känna efter. Det har alltid varit en match som varit viktig och som jag velat fokusera på först. Sen är det ju så att det här med att lägga av gör man en gång. Att försöka föreställa sig hur det ska bli är egentligen omöjligt. Och jag har inte velat göra det. Det känns dumt att sätta upp ett scenario och tänka ”så här blir det nog” och så blir det inte riktigt så. Då kanske man går med en viss gnutta besvikelse och det vill jag inte. Men jag är säker på att det blir speciellt och känslosamt.

Är du känslosam i övrigt?

– Det kan jag nog vara i vissa sammanhang. Jag berättade för alla här när vi hade kräftskiva att jag hade bestämt mig för att sluta, så att de fick reda på det först. Det var lite värre än vad jag trodde det skulle vara.

Hur då?

– Man ser på vissa lagkamrater och vissa som jobbat här länge, de blev rörda av det. Då blev jag så klart också påverkad, att det faktiskt finns folk som tycker det är lite tråkigt att jag slutar. På söndag kan jag ju inte se uttrycken på alla på läktaren, men det blir en fin avslutning på något som varit hela mitt liv.

Många pratar om ett tomrum när en elitkarriär tar slut. Hur tänker du kring det?

– Det blir säkert ett tomrum. En del i det är att tillåta sig sörja, eller vad man ska kalla det. Men tycker man att det känns sorgligt så måste man nog få tycka det och inte bara ta det som en klackspark och mota bort allt sånt. Om du gräver ner känslorna så kanske det yttrar sig på annat sätt. Samtidigt så känner jag att kroppen inte räcker till för den här nivån och jag har avslutat med ett år som varit jobbigt både för mig och för laget.

På vilket sätt?

– Vi har haft jobbiga år med Blåvitt tidigare, men för min egen del har det inte gått att hålla ihop det. På så sätt känns det bra att ha tagit ett beslut innan problemen kom.

Kommer du att jobba efter karriären?

– Tanken är att jag ska jobba här, i Blåvitt. Det är den ultimata lösningen så klart. Men sen ska det gå att lösa. Dels har vi pratat om att jag arbeta som anfallscoach i A- och U-laget. Men det är en helt ny tjänst och då får vi se om det går att lösa rent ekonomiskt. Mina diskussioner har varit med Mats Gren och Max Markusson. Nu kommer kanske en ny sportchef och då vill han så klart ha något att säga till om. Men förhoppningen är att jobba här på något sätt.

Det har varit en jobbig tid för IFK. Hur känner du?

– Det är som du säger, det har varit jättejobbigt. Dels lagmässigt, men för egen del har det varit mycket skit hela året. Det kändes som att vi hade något bra på gång fram till de sista omgångarna på våren. Sen följde det med hela vägen. Vi hade en bra sommar, men vi fick ändå inte ordning på spelet. Vi har jobbat i motvind hela året. Det är så klart bara oss själva vi har att skylla på och ingen annan. Men det blir jobbigt. Det gäller bara att ta sig igenom detta för att få fyra månader att analysera vad vi ska göra annorlunda för att inte hamna där igen. Vi måste försöka hitta tillbaka till det lag som slog Häcken och som slog Malmö borta. Vi måste dit igen.

Det har varit fem Hysén i Blåvitt. Kan det bli en sjätte?

– Det vore kasst av mig att inte svara ja på den frågan. Det finns många generationer framöver, så någon kan säkert bli det. Den som spelar fotboll hemma nu är sju år, han har lite kvar, haha. Men jag har sagt hela tiden att jag inte är inte den som kommer stå på barrikaderna och slåss för att han ska spela i Blåvitt. Han får välja helt själv. Dessutom är han duktig i handboll, han spelar i Aranäs. Vad han väljer att spela är helt upp till honom, jag vill inte påverka alls.

Nyligen blev Tobias Hysén uppmärksammad för att han tog strid för en för honom okänd liten pojke som inte fick vara med när de andra kompisarna spelade tv-spel. Hysén skrev då att pojken gärna fick spela med honom och hans son och att han kunde ordna biljetter till Blåvitts matcher.

En fantastisk grej!

– Jag vet inte om det var det egentligen. Det var jag och så var det jättemånga andra som gjorde samma sak. Enda anledningen till att det blev uppmärksammat var att många vet vem jag är. Därför sa jag direkt att jag vill inte ha någon uppmärksamhet för det. Det handlade om att visa stöd. Samtidigt, ska man låna ut sitt namn till något så är det väl till såna här saker.

Var kommer det här rättvisepatoset från?

– Det är väl så jag blivit uppfostrad. Antingen är man sån eller så är man inte det. Jag tror många gör samma sak. Många kände som jag i det här fallet.

Du är inte med i tv-serien om familjen Hysén. Är det ett eget val?

– Ja, det är ett eget val. Jag ser ingen anledning till att vara med där.

Varför valde ni att flytta till Anneberg?

– När vi kom hem från Kina kände vi att vi ville ha en nystart när vi kom hem. Förut bodde vi i Utby och trivdes bra där. Det var nära till mycket eftersom min frus släkt bodde där. Men vi hittade inget bra utan tittade Göteborg med omnejd. Vi föll för det huset direkt.

Känner du dig som Kungsbackabo?

– Jo, det måste jag säga att jag gör. Sen om jag är det, det är en annan sak. Jag åker väldigt sällan in till Göteborg numer. Om jag ska ta en lunch eller kolla på fotboll, så gör jag det gärna i Kungsbacka. Det är en väldigt fin stad. Innan vi flyttade hit hade jag inte varit mycket i Kungsbacka, men jag tycker att det är toppen här.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Fotnot: Uttrycket ”Tobbe e klar” myntades av Tobias pappa, legendaren Glenn Hysén, som berättade för IFK-fansen att sonen hade skrivit på för Blåvitt.

Spelar tv-spel

Namn: Tobias Hysén.

Ålder: 36.

Yrke: Fotbollsspelare.

Bor: Anneberg.

Familj: Fru och tre söner.

Intressen: Uppvuxen med tv-spel, så det spelar jag mycket. Samt familjen givetvis.