Emil, 12, skickades hem – med kollapsad lunga

Emil, 12, hade kraftiga smärtor. Men han skickades hem från akuten – två gånger om. De ansåg det inte var någon fara med honom.

Tredje gången hittades felet – en av hans lungor hade kollapsat. Nu medger sjukhuset att de gjort fel.

– Detta är fruktansvärt och får inte hända någon annan, säger mamma, Annette Seldén.

När Kungsbacka-Posten kommer på besök är Emil i sitt rum och skapar ett av sina många verk i Lego. Det är en pigg och aktiv ung man. Han håller på med orientering och är även med i ungdomsbrandkåren.

Värre var det i mitten av januari. Den 14:e skulle Emil på orienteringstävling. Men han hade kraftiga smärtor i högersidan och hade svårt att andas. Pappa Egon körde honom till akuten i Kungsbacka. Där undersöktes Emil, men läkaren hittade inget fel och skickade hem honom.

Under hela natten och även in på nästa morgon spydde Emil. Familjen beslöt att ringa ambulans.

– När jag kom ner till Varberg förklarade jag att jag hade jättejätteont. Läkaren sa det berodde på att jag hade spytt. Men det kändes inte som det, det kändes helt annorlunda. Jag hade väldigt ont i bröstkorgen och hostade mycket, säger Emil Seldén.

Klockan tre på natten beslöt läkaren att skicka hem honom igen. Utan åtgärd och trots hans svåra smärtor.

– Jag förstår faktiskt inte hur man kan skicka hem ett barn i så dåligt skick. Det är fullkomligt obegripligt, säger Annette Seldén.

Problemen fortsatte för Emil. Han blev allt tröttare och matlusten blev sämre och sämre. Till slut vägde han bara 37 kilo jämfört med sina ordinarie 43 kilo.

Mamma Annette trodde det var vanlig vintertrötthet och att han inte orkade gå till skolan, eftersom läkarna friskförklarat sonen.

Emil gjorde även en övning med ungdomsbrandkåren. Där drog han ut en docka, som vägde 55 kilo – betydligt mer än honom själv. Morgonen efter spydde Emil utan att ha ätit något och orkade knappt stå på benen. De åkte till akuten för tredje gången, andra gången i Varberg. För första gången tog de en lungröntgen.

– Där konstaterades att en av mina lungor hade kollapsat. Med en gång hände det grejer. Jag fick syrgas och de såg till att lungan reste sig igen, det var väldigt obehagligt och gjorde ont, säger Emil Seldén.

Mamma Annette:

– Jag hade hela tiden trott att han var trött på skolan, men när han kom hem från övningen med brandkåren, förstod jag att det var något som inte stämde. Han såg inte ut att vara sig själv alls.

Det tog 18 dagar från de första symptomen till dess att läkarna hade konstaterat att Emils ena lugna var kollapsad.

– När de väl fått klart för sig att han saknade en lunga agerade de väldigt snabbt och bra. Men att det ska dröja så här lång tid och att Emil skulle behöva lida så mycket, det är förfärligt. Vi har förstått efteråt att långa, smala killar kan drabbas av lungkollaps. Det och alla symptom gör att man tycker att läkarna från början borde ha undersökt lungorna bättre. Jag kan förstå att det kan bli fel, men det är slarvigt, säger Annette Seldén.

Hon har anmält ärendet till patientnämnden. Och nu har hon fått svar. Dels från sjukhuset i Kungsbacka och dels från region Halland.

Patientnämnden beklagar det lidande Emil utsatts för. De skriver också att sjukvården missat en allvarlig diagnos med risk för vårdskada och ska utreda om de ska göra en Lex Maria-anmälan. Även närakuten i Kungsbacka skriver samma sak.

– Det är bra att man nu tar tag i detta. Vi vill inte att något liknande ska behöva drabba någon annan. Vi vill inte sätta dit någon enskild läkare. Däremot kan man tycka att det var ett dumt beslut att lägga ner barnakuten i Varberg. Om den hade varit kvar, kanske detta inte hade behövt hända, säger Annette Seldén.

En av Emils stora passioner i livet var dykning. Det får han inte göra längre. Om lungan en gång kollapsat kan det hända igen. Då råder dykförbud.

– Jag vill börja paddla kajak istället, det verkar kul. Men vi skulle ha dykt hela familjen och det är jättetråkigt att inte kunna göra det, säger Emil.

Mamma Annette poängterar:

– Det har ju inte med sjukvårdens miss att göra, men det är tråkigt.

Hon fortsätter:

– De hävdar att lungan kanske inte var helt kollapsad vid första besöket, men det tror jag att den var. Emil var precis lika dålig hela tiden.

Emil Seldén går i sjätte klass, men drömmer om att möjligen bli brandman i framtiden.

– Det vore riktigt skoj. Jag älskar att vara med i ungdomsbrandkåren. Men jag tycker sjukhuset hade kunnat bjuda mig på Liseberg efter allt det som hänt.

Tyck till: Litar du på vården?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se