Elever eldar papper på skoltoaletter i Åsa

Flera gånger har ungdomar antänt papper på skoltoaletter. Polisen misstänker att det rör sig om en Tiktok-challenge.
– Det kan få förödande konsekvenser, säger kommunpolis Jenny Sjöström.

ANNONS
|

Sent förra veckan skickade kommunpolisen tillsammans med brandskyddet i Kungsbacka kommun ett meddelande till rektorerna i Åsa, för att skicka vidare till föräldrarna.

– När vi ser att det kommer sjok av händelser och incidenter så tyder det på att det kommer ifrån utmaningar på Tiktok och Snapchat, säger Jenny Sjöström, kommunpolis i Kungsbacka.

Eldar toalettpapper

Händelserna på skolorna handlar om att någon tänt eld på toalettpapper inne på skoltoaletten. Det rör sig om flera incidenter, exakt hur många kan inte Sjöström säga på rak arm.

– Man eldar papper inne på toaletterna. Det har varit flera incidenter på båda skolorna i Åsa. Det kan räcka med att det tar lite fel så får det förödande konsekvenser, säger hon.

ANNONS

Tendensen märks av både på Åsaskolan och Åsa Gårdsskola men även runt om i Kungsbacka. Jenny Sjöström kan inte helt fastslå att det rör sig om en challenge, men berättar att mycket pekar åt det.

– Det är samma händelser i olika delar av kommunen och av olika gäng, det gör att vi misstänker nån form av utmaning i sociala medier, säger hon.

Skolan polisanmäler alltid

Skolorna polisanmäler alltid händelserna, enligt Sjöström. Kommunen och polisen hoppas att informationen nu ska nå fram till föräldrarna så att de i sin tur kan prata med ungdomarna.

– Det är inte alltid så att de förstår vilka konsekvenser det här får, det kan vara direkt livsfarligt. Det tar också stora resurser när brandkåren rycker ut och blir tagna i anspråk i onödan och på så vis inte tillgängliga i fall något allvarligare händer där liv och hälsa verkligen är i fara, säger hon.

Äggkastning mot fastigheter

Det har även varit oroligt i Åsa utanför skolan, äggkastning mot fastigheter till exempel. Polisen uppmanar i meddelandet föräldrar att läsa mer om nattvandrare för att öka vuxennärvaron om kvällarna.

– Vi vill uppmana föräldrar att prata med sina barn om vad de ser på sociala medier, vad som kan vara kriminellt och vad som är lämpligt och inte, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Soptunna brann på Åsaskolan

LÄS MER:Två bränder på Åsaskolan under samma dag

ANNONS