I Tölö Ängar ska Eksta framför allt bygga mindre lägenheter med låg hyra. Arkivfoto.

Eksta får köpa mark till extrapris

Kommunala bostadsbolaget Eksta ska bygga ett 40-tal hyresrätter på Tölö Ängar. Och politikerna sänker mark-priset för att komma åt de statliga bidragen för ökat bostadsbyggande.

För drygt ett år sedan höjdes målen för bostadsbyggandet i Kungsbacka, från 500 till 800 nya bostäder om året. Kommunala Eksta skulle vara drivande i arbetet med att snabbt få fram både mindre och billiga hyresrätter.

40-tal hyresrätter

Nu väntas kommunfullmäktige klubba en markaffär i Tölö Ängar, där Eksta ska bygga ett 40-tal hyresrätter. Och politikerna i stadshuset putsar priset med sammanlagt 5,7 miljoner och låter Eksta köpa för lite drygt tolv miljoner. Prispressen är satt för att få ner de framtida hyresnivåerna, och för att komma åt de statliga bidragen för fler hyresrätter, förklarar kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg (M).

”Här stödpengarna finns”

– De här stödpengarna finns, och vi har ett behov av att få fram snabba hyresrätter. Eksta är vårt eget kommunalt helägda bolag som vi vill använda för att bygga, då kan vi inte avstå från att söka de här pengarna. Men det krävs också att vi hamnar under vissa hyresnivåer, det är därför vi väljer det lägre priset, säger han.

Han poängterar att värderingen av marken i området har gjorts av oberoende mäklare.

– De satte ett pris som de bedömde som marknadsmässigt, efter det valde vi ett lägre pris. Jag vill betona att priset ändå är högre än i andra liknande områden där kommunen sålt mark för bostäder, säger Forsberg.

”Får säkert kritik”

Han är medveten om att affären är ett avsteg från den tidigare hårda marknadsdoktrinen i Kungsbacka, där mark av princip säljs till högstbjudande.

– Jag kommer säkert få en del kritik mot detta från fullmäktigegruppen. Men nu finns de här statliga pengarna att söka och vi behöver hyresrätter, då kan vi inte avstå, säger Hans Forsberg.

Markaffären med Eksta beslutas definitivt av kommunfullmäktige senare i höst. Bygget pågår för närvarande och är klart våren 2018.

     

 Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar