Dyrt med tomt i Kungsbacka

Att köpa tomt i Kungsbacka är dyrt jämfört med många andra ställen i landet. Kommunen är den enda utanför storstadslänen som hamnar på topplistan över platserna där du får minst tomt för pengarna.

Genom att jämföra hur mycket tomt man får för en miljon kronor i landets olika kommuner har Svensk Fastighetsförmedling, med hjälp av statistik från Valuegard, listat var det är dyrast och billigast.

Kungsbacka sticker ut som den enda kommunen utanför storstadslänen som hamnar på listan över de tio kommunerna där man får minst tomt för pengarna. För en miljon får man här 274 kvadratmeter tomt.

– Tomtpriserna i landets olika kommuner skiljer sig oerhört mycket åt. I Ljusnarsberg, där tomterna är som billigast, får du 220 gånger mer mark än i Stockholm som är den dyraste kommunen. Vår kartläggning visar att det finns mycket pengar att spara om du kan tänka dig att bo i en kranskommun utanför en större residensstad. Och då kan du istället lägga extra pengar på att skapa ditt drömboende, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Statistiken baseras på överlåtelser av småhustomter som gjordes det senaste året mellan juni 2017 och maj 2018.

I Kungsbacka var det genomsnittliga priset drygt 1,8 miljoner kronor eller drygt 3600 kronor per kvadratmeter. Mest tomt för en miljon kronor får man enligt kartläggningen i Ljusnarsbergs kommun där man får 19 608 kvadratmeter. I Stockholm är motsvarande siffra bara 89 kvadratmeter.

Vill man köpa tomt i Göteborg får man mindre mark för pengarna än i Kungsbacka. Där får man 163 kvadratmeter för en miljon kronor vilket är näst minst i Sverige.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se