Dyr nota för tidig start

Aranäs behövde bygga en tillfällig parkering inför julhandeln. De fick bygglov, men började innan de fått startlov. Nu kan företaget tvingas betala en miljon för en yta som kostade omkring 200 000 att anlägga.

I och med byggnationen av Kungsmässan har ett antal parkeringsplatser, tillfälligt, försvunnit. För att inte orsaka totalt kaos vid juletid, ansökte Aranäs om att få bygga tillfälliga p-platser på andra sidan Borgmästargatan. Bygglovet beviljades, men en tjänsteman måste också ge grönt ljus genom ett så kallat startlov.

Detta glömdes av och Aranäs byggde ändå. För tidigt, anser kommunen som nu kräver att bostadsbolaget ska betala en straffavgift. Den är baserad på kvadratmeterpriset och hamnar på svindlande 983 000 kronor.

Enligt uppgifter till Kungsbacka-Posten kostade själva marken omkring 200 000 kronor att anlägga.

– Det verkar ha blivit någon slags missuppfattning. Vi behövde p-platser och fick bygglov för dessa, men nu hanterar kommunen frågan, säger Jonas Håkansson, VD för Aranäs.

Frågan kommer att handläggas av byggnadsnämndens arbetsutskott i veckan. Jonas Håkansson vågar därför inte svara på om Aranäs behöver betala den svindlande straffavgiften.

– Nu ska parkeringen ändå bort, den har tjänat sitt syfte. Exakt vad den kostade vet jag inte. Men gruset som vi hade till den, skulle vi ändå köpt in och använt som fylle och annat. Vi utnyttjade marken när den ändå stod för fäfot. Den kommer att vara i drift i sammanlagt tre månader, säger Jonas Håkansson.

Som bevis i ärendet har byggnadsnämnden ett flygfoto daterat under 2017 och en jämförelse med hur det såg ut vid anläggandet, i december 2018.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se