Linus Kron byter jobb. Foto: Jonas Löfvendahl

Drömjobbet nära för Linus Kron

Linus Kron byter karriär. Den omtyckta fritidschefen lämnar Kungsbacka kommun efter fyra år och tar över vd-stolen hos Västkuststiftelsen.

– Ett drömjobb, säger 49-åringen.

Varför byter du jobb?

– Det var inget lätt beslut. Jag har redan ett fantastiskt jobb som förvaltningschef här på Kultur och Fritid och var inte på jakt efter något nytt. Men så såg jag annonsen från Västkuststiftelsen och det grep tag i mig. Det är så nära ett personligt ideal-jobb man kan komma.

Vad lockar hos Västkuststiftelsen?

– Jag är privat enormt intresserad av friluftsliv och natur. Att få jobba med det och kunna locka ut fler människor i naturen, få folk att inse storheten av att motionera där eller bara sitta och ta en kaffe i någon dunge. Att stimulera folk till att öppna dörren till naturen ännu mer.

Per Ödman (M) är styrelseordförande i Västkuststiftelsen. Har du haft kontakt med honom?

– Ja, definitivt. Han har varit med vid intervjuer, lönesamtal och det mesta inför anställningen.

Går du upp eller ner i lön?

– Jag går nog ner lite i lön.

Din favoritplats längs Västkusten?

– Det finns många! Ersdalen på Hönö med sitt häftiga blocklandskap där man kan klättra, bada och se på fåglar. Vättlefjäll, norr om Göteborg, är vildare och väldigt vackert. I Kungsbacka finns massor av fin natur, Vallda Sandö, Fjärås Bräcka och Äskhult. Men ska jag välja en plats så blir det Västra Långvattnet uppe vid Delsjön.

Hur är det att lämna din förvaltning?

– Det är dubbelt. Dels är jag glad för mitt nya jobb och dels är det tungt att lämna. Man vet ju aldrig vad som väntar runt hörnet. Jag känner nog både glädje och sorg.

Du har varit fyra år på Fritid och Kultur, vad tar du med dig för erfarenheter?

– Det har varit oerhört lärorikt. När jag kom hit 2013 så kunde jag mycket om föreningar och anläggningar. Här har jag fått lära mig att se hela bilden i en kommun. Hur allt hänger ihop och vilket samspel som krävs mellan alla instanser.

Vad är du mest nöjd med?

– Det här är ett lagarbete och egentligen har ju inte jag varit den som gjort något. Det är alla kunniga kollegor som ska ha kredd för det. Några grejer sticker ut så klart.

Vilka då?

– Att vi fick ihop kultur och fritid i en förvaltning och kanske extra glädjande att Kulturskolan också blev en del av organisationen. Samspelet där bokbussen kan dyka upp på idrottsevenemang gillar jag. Sen även badhuset, där har jag varit med från första tanken, via ritningar till nästan första spadtaget. Även gympa och parkour-hallen som ska stå klar till hösten.

Något annat?

– Att vi tagit ett större grepp kring badplatserna istället för att dutta här och där. Vi har rustat Smarholmen och Hanhals Holme ordentligt och arbetet fortsätter nu till andra badställen. Samt att vi förlängt öppettiderna på flera bibliotek. Och alla evenemang, det händer fantastiskt mycket i Kungsbacka hela tiden.

Något du ångrar, är missnöjd med?

– Att vi inte löste en utomhus skatepark. Vi började 2012 men har inte klarat av det. Vi hittade en perfekt plats på Inlag bredvid nya badhuset men där kan vi inte börja bygga förrän 2020. Det känns som ett misslyckande. Samt Stättared, att vi inte snabbare hittade en lösning mellan kommun och förening. Och själva Fyren, kåken fyller 25 år snart och hade behövt både utbyggnad och renovering. Det hade jag gärna fått till.

Hur var allt rabalder kring Sjöaremossen?

– Det blev en mycket större grej än var det egentligen var. Från mitt perspektiv och från min motsvarighet i Varbergs kommun var det inte så dramatiskt. Och till slut löste det sig på att bra sätt. Hela processen var en intressant upplevelse, så kan jag säga.

Januari 2018 börjar du på Västkuststiftelsen, vad lämnar du efter dig?

– En välmående och effektiv förvaltning med bra medarbetare. Jag tycker vi har fått in en skön anda där vi tänker ”ja” när vi hör en ny idé och sedan ser om det går att lösa. Att vi ser föreningar och andra besökare som kunder, att vi är en serviceorganisation som ska hjälpa till. I slutändan har man inte råd med allt, men det är en viktig grundinställning.

Jonas Löfvendahl

Relaterade artiklar
Fler artiklar