Elisabeth Liljensten, grundare och vd för Devicia på väg in till Gasellgalan. Foto: Amanda Lantz

Devicia är ett av årets Gasellföretag

Förra året utsågs Devicia till Årets tillväxtföretag av Business region. I veckan har de prisats två gånger – finalist i Entrepreneur of the year och DI:s Gasell.

Det går bra för medicinteknikföretaget Devicia. I veckan har de gått vidare i kategorin Årets kvinnliga stjärnskott i Earnst and Youngs Entrepreneur of year 2017 och utsetts till ett Gasellföretag av tidningen Dagens industri.

– Det är jätteroligt, det betyder otroligt mycket. Det har varit en en fantastisk vecka. Först vann vi en kategori i Entrepreneur of the year som anordnas av Earnst & Young och gick vidare till kategorin Årets Kvinnligt stjärnskott. Så nu ska vi till Blå Hallen i Stockholm 25 januari, säger Elisabeth Liljensten, vd och grundare av Devicia.

Dagens industri har sedan år 2000 utsett Gasellföretag. Utmärkelsen går till företag med snabbast tillväxt.

Vad betyder det att bli ett Gasellföretag?

– Det är ett kvitto och en bekräftan på att vi gör rätt saker och det är kul att det är någon utifrån som klappar en på axeln. Det är roligt att båda utmärkelserna på olika sätt lyfter entreprenörsskap vilket är viktigt och gott. Det visar vilken betydelser tillväxtföretag har för samhället och för att skapa nya arbeten.

Elisabeth Liljensten är glad för att utmärkelsen sätter en lampa på entreprenörskapet och det entreprenöriella företagandet.

Kungsbackaföretaget Devicia startade 2012 och första året får ett företag inte vara med och tampas om att bli ett Gasellföretag.

– Vi kom med första gången vi kunde delta.

Devicia har haft en tillväxt på 274 procent mellan 2013 och 2016. Företaget har 20 anställda och en omsättning på 22,8 miljoner kronor. Och Devicias ledningsgrupp består enbart av kvinnor och just nu är även majoriteten av de anställda kvinnor.

– Det är inte ett medvetet drag, det har bara blivit så när vi har rekryterat den allra vassaste kompetensen, säger Elisabeth Liljensten.

Finns det en risk att växa för snabbt?

– Ett företag som växer snabbt blir som en egen varelse, en varelse som får ett eget liv. Naturligtvis kan man drabbas av växtvärk och det är en utmaning att hinna med interna system och en personal som ska klara av en snabb miljö. Men jag ryser bara av tanken på att hålla tillbaka. Det är min uppgift att växa bolaget så att det kan leverera bra tjänster. Jag skulle kunna offra mycket sömn på nätterna för att lösa det.

Hur kan det hjälpa er i framtiden att vara ett Gasellföretag?

– Vi har majoriteten av våra kunder i USA och det här är ett bevis på att vi syns även här. Det allra viktigaste är att någon ser att vi jobbar hårt. Men för att svara på frågan: För alla oss är det här ett kvitto som visar att Gasellföretag är viktiga för Sveriges ekonomi, säger Elisabeth Liljensten.

Karina Hansson

redaktion@kungsbackasposten.se

Fakta: DI Gasell

Företaget måste uppfylla följande kriterier:

– Ha en omsättning som överstiger 10 Mkr 

– Ha minst tio anställda

– Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret

– Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren

– Ha ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt

– I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner

– Sunda finanser

(Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen.)

Relaterade artiklar
Fler artiklar