Det blir julgran på torget i år med

Onsalaborna steppade upp i grevens tid. Nu har Kungsbacka fått en torgjulgran som de kan vara nöjda med.

I torsdags – bara en dag efter det att Kungsbacka-Posten uppmärksammat kommunens desperata jakt efter en stor julgran till torget – började erbjudandena att rassla in hos Alexander Andersson, arbetsledare på trafik och park.

– Jajamen, det har löst sig. Nu har vi fått in fem-sex förslag, och tre av dem var faktiskt så bra att vi har en god buffert inför kommande jular, säger han.

Läs mer: Kommunen på granjakt – vädjar till allmänheten

Det var i Onsala som Alexander Andersson fann den gran som från och med nästa vecka blir Kungsbackabornas egen. Han hade just fått veta av en markägare att denne inte ville bli av med sin gran, varefter en förbipasserande bilresenär tipsade honom om att det fanns ett ännu ståtligare träd bara några tomter bort.

Inte inne längre

Hur det kommer sig att julgranen har varit så svårfunnen just i år vet han inte, men efter samtal med kommunrepresentanter från Mölndal och Göteborg, kan han i alla fall konstatera att det inte bara är Kungsbacka som har haft svårigheter. En anledning tror han kan vara de rådande trenderna.

– Folk vill inte längre ha stora granar i trädgården i samma utsträckning som förr. Och har man det, är det sällan som man låter dem bli så pass höga som torggranen behöver vara, alltså 12-15 meter. Kundkretsen är rätt begränsad till sådana, om man säger så; ingen hemmafirare vill ha en så rejäl.

På tisdag runt klockan tio, halv elva, ska granen resas. Eftersom staden i år ska experimentera med lite finare julbelysning än tidigare, kommer det dock att dröja till åtminstone onsdag eftermiddag innan den är färdigklädd.

Bufferten räddar

– Granar är ingenting man kan trolla fram, så det känns skönt att det löste sig så smidigt. Det är viktigt att den ser fin ut från alla håll, eftersom den ska stå så centralt utan några skymda sidor.

Är den perfekt?

– Perfekt vill jag inte säga, men jag är nöjd. Jag skäms inte för den, säger Alexander Andersson och skrattar.

Hur många jular framöver är grantillgången säkrad nu?

– Ja, jag kan väl säga två jular i alla fall. Så har jag inte tagit i.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se