Ulf Danielsson, trumpet och primus motor i All Time Big Band, som håller sin Julkonsert på teatern i morgon.

Det blir en White Christmas

Fem frågor till Ulf Danielsson, legendarisk trumpetare som i morgon intar Kungsbacka Teater för en julkonsert med All Time Big Band.

Vad står på repertoaren i morgon?

– Det blir en svängig julkonsert, med sakrala inslag, tillsammans med Kungsbacka Kammarkör. Tillsammans spelar vi några av de klassiska julsångerna som vi svängt till. Det blir både Oh Helga Natt, Stilla Natt och Advent. Men Kammarkören kommer vara med och svänga på de lite mer traditionella jazz-låtarna också. Vi spelar en version av ”De sista entusiasterna” med omgjord text, och vi har ett nyskrivet julpotpurri med både vanlig och lite uppjazzad ton.

Och som vanligt har ni gästartister?

– Ja, Bernt Bengtsson som framför allt är känd från Falkenbergsrevyn finns med, han har en fantastisk röst. Man får tuppskinn när han sjunger Oh Helga Natt, jag lovar. Sedan finns Karin Klingenstierna på plats, känd både från Damorkestern, men också från mängder av framträdanden på Nefertiti. Och så har vi Kristina Karlsson, en fantastisk klar, ren och hög stämma.

Varför står storbandsjazzen emot alla trender?

– Allting går i vågor, och gamla fina saker kommer alltid tillbaka. I många år var ju dansbandsmusiken jättestor, men de slår ju över lite i rock´n´roll. Nu är det en trend där unga har börjat lyssna mer på allting, också de gamla klassikerna. Samtidigt finns ju jazzklubbar med storband och dans i Göteborg som drar 400 personer till en spelning, det har blivit en ny våg.

Vad tycker du själv, vilken var guldåldern för jazzen?

– För storbandsjazzen var det 40-, 50- och 60-talen, med Duke Ellington, Count Basie, Ella Fitzgerald och de riktigt stora namnen. Duke Ellingtons orkester hade ju Alice Babs på sång och gjorde henne internationellt känd. Bara i Sverige fanns det 800 storband på 60-talet, till och med Kungsbacka hade ett storband. Arne Domnerus, ”Dompan”, var ju ett annat namn som betydde mycket för jazzen i Sverige,

Om man inte kan jazz, var börjar man?

– Då ska man börja med det som är ganska ursprungligt och lätt. I Sverige till exempel Harry Arnold eller Thore Erling. Eller Duke Ellington, något med bra sväng.

Till sist – White Christmas, Bing Crosbys odödliga klassiker, får publiken höra den i morgon?

– Naturligtvis finns den med, tillsammans med ”When you wish upon a star”, som blivit mest känd för att Bengt Feldreich sjunger den i TV på julafton.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar