”Det är det roligaste – att få vara i rättssalen”

Frida Hörlinge var på vippen att bli affärsjurist. Men så kom längtan efter att få försvara rättvisan. Istället blev hon åklagare – en av få från Kungsbacka genom tiderna. – Jag tycker att vi ska ha hårdare straff. Det ska inte löna sig att begå brott, säger hon.

Vi träffas på Resecentrum. Frida Hörlinge kommer just från en förhandling i Hovrätten. Ett familjedrama skulle avhandlas. Kanske inte den roligaste typen av mål, men som hon säger – alla brott ska prövas.

Du var nära att bli affärsjurist, men valde att ”byta sida”. Varför?

– Jag är egentligen inriktad på affärsjuridik. Men jag var i London när jag läste finansiell rätt under finanskraschen 2008. Där blev vi bjudna på champagne av storbankerna medan folk stod utanför för att ta ut sina pengar. Det kändes så fel, säger Frida Hörlinge.

Det svängde där?

– Ja, det svängde helt då. Men jag har alltid tyckt att åklagare verkar vara ett spännande jobb. När jag satt ting bestämde jag mig för att det var det jag ville bli. Åklagaren är den som får agera mest av alla aktörer i rättssalen, och det är åklagarens prestation som bedöms där.

Vad är roligt med att vara åklagare?

– Det är så varierande. Samarbete med polisen, förundersökningar och man får verkligen vara med när det händer. Husrannsakningar, anhållande och häktningar. Och att man får processa mycket. Det är det roligaste – att få vara i rättssalen. Att få väcka åtal och se om det räcker för att väcka åtal är väldigt spännande också.

Hur ser du på att vara på andra sidan, som försvarsadvokat?

– Den känns lite mer säljaktig. Att man måste marknadsföra sig själv och sälja sin produkt. Dessutom måste man vara mer tillgänglig och jag vet inte om jag vill vara så tillgänglig. Sen kanske jag hamnar där ändå till slut, det vet man inte. På något sätt har jag en kanske naiv bild av att alla ska få leva i ett rättvist och tryggt samhälle och där har åklagaren en nyckelroll.

Nu kunde man nyligen läsa om en ny dom där en man suttit oskyldigt anklagad för mord i många år. Är Sverige rättssäkert?

– Jag tror att man alltid måste granska och kritisera de som har makten. Det är farligt att tro att man är bäst för då kan man aldrig bli bättre. Åklagarens objektivitet är en väsentlig del för att upprätthålla rättssäkerheten och när och om den brister, så ska det rättas till. Jag kan som åklagare tycka att det är lite väl höga beviskrav emellanåt. Ibland kan jag tycka att ett fall är solklart, men så räcker det ändå inte för att åtala en person. Jag tror fler kommer undan än vad som blir oskyldigt anklagade.

Alldeles innan vår intervju läste jag att en promille av de som anklagas för våldtäkt döms. Vad kan man göra för att förbättra den siffran?

– Nu har det precis kommit en ny lagstiftning gällande sexualbrott. Där gränsen för straffbar gärning går vid om deltagandet i en sexuell aktivitet är frivilligt eller inte. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av exempelvis våld eller hot, för till exempel våldtäkt. Dessutom har det införts ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott.

Vilka är de roliga målen?

– Svår fråga. Men när man känner att någon får upprättelse, oavsett vad det gäller, det kan vara tillfredsställande. Om någon blivit slagen, det kan man inte få ogjort, men om staten kan konstatera att ”det var fel, det den personen gjorde”. Det kan vara ett sätt för ett offer att komma vidare. Många offer skuldsätter sig själva väldigt mycket, men med en dom kan man få ett avslut och kan lägga det bakom sig.

Har du ett drömmål som åklagare?

– Nej, men det är klart att det är lite av en dröm att få något av de stora målen som blir massmedialt uppmärksammat. Men det kan säkert samtidigt störa en väldigt mycket så att man inte har möjlighet att fokusera på jobbet i sig lika mycket.

Tidigare hade vi en tingsrätt i Kungsbacka. Borde vi ha det igen?

– Ja, jag tycker det. Göteborg och Kungsbacka växer mer ihop och det händer faktiskt väldigt mycket i norra Halland.

Mycket ekonomisk brottslighet?

– Nu är inte jag på ekobrottsmyndigheten. För vår del handlar det väldigt mycket narkotikabrott. Det är en magkänsla, jag har inga siffror på det. Men det är mycket bruk av narkotika, drograttfylla och rattfylla i de här norra delarna av länet. I innerstaden i Kungsbacka är det många krogslagsmål. Jag jobbar på en ungdomsrotel och är ansvarig för den. Där kan jag konstatera att narkotikan är utspridd och att det är betydligt vanligare för tio år sedan.

Vad kan man göra åt det?

– En åtgärd är att unga lagöverträdare istället för böter vid ringa narkotikabrott genom eget bruk exempelvis får ungdomsvård. Att ungdomar får böter behöver inte alltid var kännbart för den unge eftersom att det många gånger är föräldrarna som betalar böterna. Då det gäller ungdomar bör man göra så mycket som möjligt innan det är för sent. 

Hjälper ungdomsvård?

– Jag vet inte, jag hoppas det. Förhoppningsvis ser man bättre konsekvenserna av det man har gjort.

Har du själv begått något brott?

– Ja. Jag har använt mig av falskleg en gång i tiden. Det var så klart länge sen och kanske inget jag är stolt över. Men det blev faktiskt inget av det. Det var på ett ställe i Göteborg.

Du sa att det kan vara bra att göra PR för åklagarmyndigheten när du tackade ja till intervjun. Är ni lite hemliga?

– Jag gick i Göteborg och där är det lite mer inriktat på affärsjuridik. Åklagarmyndigheten var inte där och profilerade sig, som de kanske gör i Lund eller i Stockholm. När man har åklagarmyndigheten låter det kanske som en grå, tråkig, myndighet. Men jag tycker själv att jag har världens roligaste och mest givande jobb. Man är ständigt med i händelsernas centrum.

Ska vi ha hårdare straff i Sverige?

– Du frågar en åklagare. Ja, det tycker jag. Kort svarat: det ska inte löna sig att begå brott.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Gillar att resa

Namn: Frida Hörlinge.

Yrke: Åklagare.

Ålder: 33.

Familj: Man och två barn. Samt en hund.

Bor: Kungsbacka kommun.

Intressen: Resa, laga mat och dricka goda viner.