De vann årets arkitekturpris

Det blev en villa i Vallda och vattenkanalen och dammen i Kolla parkstad som tog hem årets arkitekturpris. Det är invånarna själva som röstat fram vinnarna.

Kungsbacka kommuns arkitekturpris har delats ut sedan 1993 men numera är det inte en jury utan invånarna själva som röstar fram vinnarna. Årets vinnare tillkännagavs i helgen under Tjolöholms skördefest.

I kategorin bostadshus blev det Villa Tiberg i Vallda som kammade hem förstapriset, med 40 procent av rösterna. Motiveringen är att huset ligger vackert anpassad till naturen på berget nära havet. Kommunens skriver att ”det plåtbelagda sadeltaket har en smäcker utformning och ger associationer till traditionell skärgårdsbebyggelse i modern tolkning.” Huset är ritat av Gajd Arkitekter och byggherre är Daniel Tiberg.

I kategorin stadsmiljö var det vattenkanalen och dammen i Kolla parkstad som vann. Det är Norconsult AB som ritat miljön och byggherre är Kungsbacka kommun. Stadsmiljön består av en rund damm som ligger inpassad vid den södra sidan av parken. Enligt juryns motivering bidrar vattenvägen till en levande och stimulerande miljö där boende kan slå sig ner för en stunds avkoppling eller hitta platser för lek. Bidraget fick 58 procent av allmänhetens röster.

Emma Hellström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar