De ska halvera avfallet – ”Svårare än vad vi trodde”

Carina Jagetun med familj tävlar i Minimeringsmästarna och ska halvera sitt hushållsavfall på ett år. De har kämpat med köpstopp, vägning av avfall och annat i hållbarhetens namn i snart tre månader.

Hur går det?

– Ganska bra, vi sköter oss hyfsat, men har också gjort något snedsteg. Jag var inne i bokaffären och kom på att jag inte fick köpa nåt, men när butiken senare skulle upphöra fick vi hålla vårt löfte till barnen om att gå dit en gång. Däremot höll jag mig från att köpa nya skidor, bestämde att jag skulle hyra nästa gång istället. Och dottern fick en begagnad cykel istället för en ny, vi har haft klädbytardag och hon har fått biobiljetter istället för leksaker, eftersom upplevelser och aktivitet är undantag.

Just det, för din dotter Amalia, 7 år, hade ju ångrat sitt deltagande efter bara en dag in i tävlingen – då hon insåg att hon var en ”köpetjej” och älskade att handla?

– Ja, det har inte varit helt lätt, haha. Hon har tyckt att vi kan ”glömma av” när vi är och handlar. Det har smugit ner några sugrör och servetter någon gång och de har vi fått lägga tillbaka igen, men över lag har hon köpt läget. Hon gillar ju att tävla.

Är det svårt?

– Lite svårare än vad vi trodde, man tenderar att köpa för mycket. Man inser att det lätt slinker ner småsaker. I Amalias ålder börjar det här med att man ska ha rätt grejer. Typ samma gympadojjer som kompisarna och då blir begagnadeinköpen ett problem.

Läs mer: Köpstopp i en månad väntar familjen Jagetun

Vad blir det nästa utmaning för er?

– Vi ska väga avfallet, matsvinnet, i två veckor. För att se hur mycket onödigt matavfall vi gör av med. Och ta till vara på rester och bjuda på middag på rester.

Hur ligger ni till i tävlingen?

– Vi har inte fått några priser än. Om man säger så. Vi måste jobba lite hårdare, haha.

Fredric Askerup