Därför ska elever på högstadiet undervisas på distans – kommer inte gälla yngre

Undervisning från hemmet kommer att ske under två veckor. Några tankar på att utöka beslutet till att gälla även yngre barn finns inte i nuläget. Anledningen till beslutet är att hålla nere smittan i samhället.

På onsdagseftermiddagen beslöts att samtliga elever i årskurserna 7-9 i Kungsbacka kommun ska undervisas på distans. Somliga skolor har studiedag på torsdagen och öppnar på söndagen. Beslutet gäller i två veckor.

Region Halland poängterar att eleverna inte ska ses som en ”betydande smittkälla”. Beslutet är taget för att försöka hålla nere den samhällssmittan, så att den blir hanterbar för vård och omsorg.

– Det är viktigt att ha en skola att komma till och inriktningen nu är att den här åtgärden ska vara en punktinsats och inte förlängas, säger Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun.

Elever i årskurs sex och grundsärskolan kommer att ha sin skolgång som vanligt. Personal finns på skolorna för att hjälpa de barn som inte nåtts av beskedet om distansundervisning.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson.

Region Halland berättar att det i nuläget inte finns några planer på att beslutet även ska gälla barn i yngre årskurser. Skolministern Anna Ekström håller under torsdagen en pressträff.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se