En av de tidigare vinnarna i Bräckliga Bruna Byggen, Gåsevadholms slott. Snart öppnar inlämningen till årets tävling. Arkivfoto.

Dags kavla ut pepparkaksdegen

Måndagen den 27 november öppnar årets inlämning till prestigefyllda pepparkakshustävlingen Bräckliga Bruna Byggen. Nytt för i år är en särskild klass, Bagarens Bästa Bygge, där två av Kungsbackas konditorer utser vinnaren.

Tävlingen har i ett drygt decennium varit en stabil jultradition i Kungsbacka och genom åren har både Tjolöholm och Tullen-kvarteret tävlat som pepparkaksvarianter.

Årets upplaga öppnar för inlämning den 27 november kl. 10.00, skriver kulturhuset Fyren i ett pressmeddelande. Inlämningen stängs två dagar senare, på onsdagskvällen, och efter det är det fritt fram att rösta på de deltagande byggena. Intresset för tävlingen har varierat genom åren men som mest har ett 30-tal pepparkakshus tävlat om förstaplatsen.

Och det är inte bara tomtar, troll och julmys som illustreras i pepparkaksdeg. Under den stormiga personalkrisen på Kungsbacka kommuns teknikförvaltning 2013 fanns ett bidrag som hette ”Chefskarusellen”, där pepparkaksfigurer slogs om herraväldet. Men också Eiffeltornet, Törnrosas slott och Cheopspyramiden har visats upp som bruna byggen i tävlingen.

Vem som vinner röstas fram av besökarna på Fyren och omröstningen startar den 30 november. Tävlingen har också en särskild klass för Bästa barnbygge, Mest kreativa bygge och nytt för i år, en särskild vuxenklass, där två konditorer från Kungsbacka sitter i juryn. Vinnarna presenteras i samband med Luciafirandet på Fyren onsdagen den 13 december.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar