Dags för årets bokrensning på biblioteket

På måndag inleds årets upplaga av den stora bokrensningen på biblioteket. 5 000 titlar, böcker och annan media som gallrats ut från samlingarna, säljs för tio kronor styck.

Försäljningen har på senare år blivit något av en återkommande tradition. I år handlar det om runt 5 000 titlar som ska bort ur hyllorna på kulturhuset Fyren. Gallringen är helt enkelt ett sätt att bereda plats för alla nyheter. Och det som säljs ut är allt från barnböcker, ungdomsromaner, fantasyromaner och deckare till ljudböcker, skönlitteratur, facklitteratur, cd-skivor och tidskrifter.

Vi får in nya titlar hela tiden och för att de ska få plats måste de gamla gallras ur våra hyllor. Men böckerna behöver inte vara gamla eller slitna för att bli utrensade, ibland kan det vara en bok som vi har många exemplar av, eller en musikskiva som inte lånats ut på länge, säger Susan Pour, enhetschef på biblioteken i Kungsbacka.

Prislistan är också enkel. Där gäller tio kronor styck, eller sex titlar för en femtiolapp. Det som går först speglar ofta ganska väl vad folk redan gilla att låna, förklarar Jan Andreé, bibliotekarie på Fyren.

– Det brukar vara lite nyare deckare, eller bra skönlitteratur, även om den kanske har några år på nacken. Men det kommer också att finnas lite mer ovanliga titlar, men kanske inte några mängder, säger han.

Har det hänt att ni sålt slut någon gång, 5 000 titlar på en vecka?

– Ofta går det väldigt fort i början, och sedan mot slutet så finns det ett antal böcker som ligger kvar. Men det finns alltid de som är intresserade också av lite smalare litteratur, så de får ligga tills försäljningen är klar.

Årets bokrensning börjar måndagen den 12 november klockan 10.00 och pågår sedan till söndagen den 18 november.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se